Isarescu: Dobanzile la depozite in valuta sunt excesive

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 15:39
1433 citiri
Isarescu: Dobanzile la depozite in valuta sunt excesive

Bancile dau dobanzi excesive la depozitele in valuta comparativ cu cele de pe plan international, probabil pentru ca se bat pentru clienti si unii dintre acestia inca accepta sa plateasca rate mari la credite, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele in valuta. Observam ca exista rate de dobanda excesive fata de ce este pe plan international. Si la facilitati overnight dobanzile sunt de 2-3%. Sunt banci care ofera 4-5% la depozitele in euro. Cred ca sunt extrem de generosi. Se bat petru clienti, probabil ca asta este o explicatie. Si probabil ca faptul ca inca au fost debitori care au acceptat credite cu dobanzi ridicate le-a facilitat acest lucru", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca oficialii BNR au transmis bancilor si actionarilor acestora, pe diverse cai, ca sunt "ingrijorati".

"De un an, la toate intalnirile cu actionarii bancilor, in special cei straini, i-am intrebat de unde cred dansii ca bancile la care sunt actionari vor putea sa scoata venituri suficiente sau dobanzi suficient de inalte pentru a acoperi o asemenea generozitate in ceea ce priveste depozitele bancare in valuta. Care nu sunt deloc in concordanta cu ceea ce exista pe plan international, unde abia daca obtii 1% la orice depozit in valuta. La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul bancii centrale.

El a mentionat ca bancherii explica ca s-ar imprumuta si pe plan extern tot cu 4% din cauza riscului de tara.

"Nu este un lucru pe care sa il neglijam, este un lucru adevarat. Domne, tot ce se intampla in tara asta are un cost. Altminteri cum putem sa explicam ca avand datorie publica de 30% din PIB avem CDS (risc de tara - n.r.) care se mentine peste 300 puncte de baza", a afirmat Isarescu.

Totusi, guvernatorul BNR considera ca bancile sunt "foarte generoase" la depozitele in valuta chiar daca se include riscul de tara si ca ar putea reduce ratele cu 1-2 puncte procentuale.

"Piata este libera. Facem cercetari sa vedem daca sunt mai miopi (…) Bancherilor comerciali nu poti sa spui ca li se solicita sa fie vizionari, cu exceptia viziunii proprii de afaceri si de a face profit. Nu poti sa le ceri nici sa intrevada ciclurile. Bancherii sunt prociclici pentru ca asa sunt bancile comerciale. Deci nu poti sa ii acuzi ca au dat credite cand economia mergea si nu mai dau. Asa se comporta orice banca comerciala", a incheiat Isarescu.

Samsung ar putea veni cu o schimbare importantă pentru noul model Galaxy S25
Samsung ar putea veni cu o schimbare importantă pentru noul model Galaxy S25
Samsung ar putea face o schimbare strategică majoră pentru seria Galaxy S25, alegând să folosească chipseturi MediaTek Dimensity, în locul procesoarelor proprietare Exynos. Această decizie...
Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
După o vară cu temperaturi record, care au afectat agricultura românească, deja în declin din cauza lipsei furajelor și a prețurilor cerealelor ucrainene, au ieșit gradual la iveală alte...
#depozite, #dobanzi, #isarescu, #valuta , #stiri Mugur Isarescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Semnalul că ne lovește criza: Bogătașul din SUA care stă pe o saltea de 2 miliarde de dolari, după o vânzare mamut
  2. Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
  3. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  4. Un brand emblematic în "Epoca de Aur" revine în actualitate. Decizia luată de proprietarii americani
  5. Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților a demisionat după implicarea în scandalul Nordis
  6. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  7. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto
  8. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  9. Banca Națională a autorizat sistemul de plăți instant Blik în România. Cum funcționează metoda de plată care a devansat cardurile bancare în Polonia
  10. Nou record absolut la prețul aurului. Cotația anunțată de BNR