Isarescu: Dobanzile la depozite in valuta sunt excesive

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 15:39
1433 citiri
Isarescu: Dobanzile la depozite in valuta sunt excesive

Bancile dau dobanzi excesive la depozitele in valuta comparativ cu cele de pe plan international, probabil pentru ca se bat pentru clienti si unii dintre acestia inca accepta sa plateasca rate mari la credite, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele in valuta. Observam ca exista rate de dobanda excesive fata de ce este pe plan international. Si la facilitati overnight dobanzile sunt de 2-3%. Sunt banci care ofera 4-5% la depozitele in euro. Cred ca sunt extrem de generosi. Se bat petru clienti, probabil ca asta este o explicatie. Si probabil ca faptul ca inca au fost debitori care au acceptat credite cu dobanzi ridicate le-a facilitat acest lucru", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca oficialii BNR au transmis bancilor si actionarilor acestora, pe diverse cai, ca sunt "ingrijorati".

"De un an, la toate intalnirile cu actionarii bancilor, in special cei straini, i-am intrebat de unde cred dansii ca bancile la care sunt actionari vor putea sa scoata venituri suficiente sau dobanzi suficient de inalte pentru a acoperi o asemenea generozitate in ceea ce priveste depozitele bancare in valuta. Care nu sunt deloc in concordanta cu ceea ce exista pe plan international, unde abia daca obtii 1% la orice depozit in valuta. La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul bancii centrale.

El a mentionat ca bancherii explica ca s-ar imprumuta si pe plan extern tot cu 4% din cauza riscului de tara.

"Nu este un lucru pe care sa il neglijam, este un lucru adevarat. Domne, tot ce se intampla in tara asta are un cost. Altminteri cum putem sa explicam ca avand datorie publica de 30% din PIB avem CDS (risc de tara - n.r.) care se mentine peste 300 puncte de baza", a afirmat Isarescu.

Totusi, guvernatorul BNR considera ca bancile sunt "foarte generoase" la depozitele in valuta chiar daca se include riscul de tara si ca ar putea reduce ratele cu 1-2 puncte procentuale.

"Piata este libera. Facem cercetari sa vedem daca sunt mai miopi (…) Bancherilor comerciali nu poti sa spui ca li se solicita sa fie vizionari, cu exceptia viziunii proprii de afaceri si de a face profit. Nu poti sa le ceri nici sa intrevada ciclurile. Bancherii sunt prociclici pentru ca asa sunt bancile comerciale. Deci nu poti sa ii acuzi ca au dat credite cand economia mergea si nu mai dau. Asa se comporta orice banca comerciala", a incheiat Isarescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#depozite, #dobanzi, #isarescu, #valuta , #stiri Mugur Isarescu