Isarescu, dobanda cheie: bancile vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite

Sambata, 27 Martie 2010, ora 01:42
1532 citiri
Isarescu, dobanda cheie: bancile vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are toate motivele sa reduca dobanda de politica monetara, atat timp cat inflatia scade, a declarat, vineri, la Ramnicu Valcea, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

El a precizat ca BNR trebuie sa aiba in vedere si nivelul la care se situeaza dobanzile pasive acordate de bancile comerciale. Isarescu a mai spus ca dobanzile la depozitele populatiei ar trebui sa se situeze sub 6% si ca bancile reduc cu prudenta ratele.

"Bancile inca dau dobanzi prea mari la depozite si merg cu prudenta mai jos. Ar fi anormal ca BNR sa faca pasi mai mari. O sa mergem treptat in jos si bancile comerciale vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite, daca situatia actuala in ceea ce priveste lichiditatile se pastreaza", a mai spus guvernatorul BNR.

Majoritatea analistilor economici anticipeaza ca BNR va decide, luni, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a sustine redresarea economiei si a creditarii, dar si pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.

Consiliul de Administratie al BNR se va intruni, luni, pentru cea de-a treia sedinta de politica monetara din acest an. In sedintele din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a decis reducerea dobanzii cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.

Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric. Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%.

Pentru 2010, BNR tinteste o inflatie de 3,5% in acest an, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #dobanda cheie, #banci, #credite , #stiri Mugur Isarescu