Isarescu, despre criza: sa nu uitam ca ne-a trecut glontul pe la ureche

Sambata, 27 Martie 2010, ora 01:39
1747 citiri
Isarescu, despre criza: sa nu uitam ca ne-a trecut glontul pe la ureche

"Sa nu uitam ca ne-a trecut glontul pe la ureche", a afirmat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referindu-se la pericolele crizei economice, seful bancii centrale aratand totodata ca este nevoie de rabdare pentru ca economia sa isi revina, altfel o varianta ar fi cresterea impozitelor.

El a afirmat ca Romania poate iesi din criza "cu politici bune si reluarea increderii", mentionand ca sunt semne de relansare economica.

"Cred ca aceasta e directia, cu politici bune si reluarea increderii cred ca iesim din criza. Sa nu uitam ca ne-a trecut glontul pe la ureche, dar nu au fost majorate impozitele, cel putin cele importante, iar Romania a ajuns in faza de relansare. Daca nu avem rabdare sa lasam economia sa isi revina, o varianta ar fi sa majoram impozitele.

O alta varianta ar fi, dar asta va garantez ca nu se va intampla in Romania, sa facem corectii pe usa din dos, prin inflatie si curs. Trebuie evitata corectia prin inflatie pentru ca istoric s-a dovedit ca in acest caz platesc mai mult cei saraci si se imbogatesc cei care speculeaza", a spus Isarescu, prezent la Ramnicu Valcea la un seminar pe teme bancare.

Romania poate avea crestere economica, insa "nu trebuie orice fel de crestere", a afirmat Isarescu. "(Nu trebuie, n.r.) o crestere economica cu inflatie, care sa reia deficitul extern sau sa inflameze datoria publica, ca in Grecia", a spus seful bancii centrale.

Totodata, guvernatorul BNR a spus ca datoria publica a Romaniei nu trebuie sa ajunga la 60% din PIB. "Trebuie sa avem in vedere si ca datoria privata in Romania este cam maricica. Sa nu uitam ca criza din Romania a fost declansata si adancita de capitalul privat.

O datorie privata nerezolvata devine problema publica. Romania nu are nevoie de o crestere economica cu deficite bugetare mari, ci de una care sa se bazeze pe un echilibru intre consum, investitii si export", a mai spus Isarescu.

Datoria publica a Romaniei a scazut in ianuarie cu 4,1 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) fata de ultima luna a anului trecut, reducandu-si ponderea in PIB de la 29,29% la 26,71%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur, #isarescu, #bnr, #criza, #datorie publica , #stiri Mugur Isarescu