Isarescu: deficitul de cont curent va spori la 6% din PIB

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 13:26
1846 citiri
Isarescu: deficitul de cont curent va spori la 6% din PIB

Romania ar trebui sa se gandeasca la un deficit de cont curent de 6% din PIB in 2010, avand in vedere fondurile structurale pe care trebuie sa le atraga, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, mentionand ca datele privind cresterea dezechilibrului in primele doua luni nu sunt semnificative, precizeaza Mediafax.

"Cred ne repezim, avand in vedere ca datele (privind deficitul de cont curent - n.r.) sunt numai pentru doua luni, si nu sunt semnificative, mai ales cand se face comparatie cu perioada similara de anul trecut, cand a fost corectia cea mai brutala. (...) Ne-am exprimat public opinia, care e categoric o estimare. Romania, avand in vedere fondurile structurale pe care trebuie sa le atraga, ar trebui sa se gandeasca la un deficit de cont curent de 6% din PIB", a spus, joi, Isarescu, dupa o conferinta organizata la BNR.

El a precizat ca nivelul de 6% din PIB pentru deficitul de cont curent nu poate fi un obiectiv, in conditiile in care depinde de fluxurile de capital, dar si de alti factori.

El a aratat ca trebuie asteptata si aparitia altor date.

Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut in perioada ianuarie-februarie cu 64,3% fata de primele doua luni din 2009, la 754 milioane euro, in principal ca urmare a reducerii soldului balantei tranferurilor curente cu 68,5%.

In 2009, deficitul contului curent al balantei de plati a scazut pe tot parcursul anului.

Astfel, la nivelul anului trecut deficitul de cont curent s-a redus cu 68,7%, la 5,05 miliarde de euro, dupa ce in 2008 a inregistrat o crestere de 1,2%, la 16,877 miliarde de euro.

#cont, #deficit, #isarescu, #pib , #stiri Mugur Isarescu