Isarescu: Datoria externa a sectorului privat nebancar se poate reinnoi in proportie de cel mult 60%

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 15:53
1671 citiri
Isarescu: Datoria externa a sectorului privat nebancar se poate reinnoi in proportie de cel mult 60%

Datoria externa pe termen scurt a sectorului privat nebancar, incluzand institutiile financiare nebancare (IFN), se poate reinnoi in proportie de cel mult 60%, avand in vedere ca, istoric, pe leasing, nu s-a reinnoit mai mult de 50%, a declarat, astazi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca, spre deosebire de sectorul bancar, in care primii jucatori concentreaza mare parte din datorie, in cazul sectorului nebancar, primii 15 jucatori mari, incluzand IFN-uri, concentreaza aproximativ 30% din datoria externa.

Primele noua companii mari, printre care Dacia sau Petrom, acumuleaza aproximativ 20% din datoria externa pe termen scurt a sectorului privat nebancar.

La 30 noiembrie 2008, datoria externa a sectorului privat din Romania cu maturitate in 2009 era de 24 miliarde euro, iar la finalul anului trecut, datoria privata externa pe termen scurt a scazut la 22,5 miliarde euro, a precizat guvernatorul BNR.

Peste 10 miliarde euro din datoria pe termen scurt din sectorul privat din Romania apartine bancilor, aproape 90% din valoare fiind detinuta de zece banci mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datoria externa, #sector bancar, #institutii financiare , #stiri Mugur Isarescu