Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Criza politica din vara si anul electoral au depreciat leului

Isarescu: Criza politica din vara si anul electoral au depreciat leului


Criza politica din vara anului 2012, dar si faptul ca a fost un an electoral, au influentat direct deprecierea cursului valutar care, la randu-i, si-a pus amprenta asupra inflatiei, a spus Mugur Isarescu, joi, la prezentarea Raportului pe Inflatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cea mai mare contributie la accentuarea inflatiei, in a doua parte a anului trecut, a venit din partea produselor volatile (legume, oua), a spus guvernatorul BNR.

"Preturile marfurilor nealimentare au ramas constante. Este un lucru remarcabil si ne arata o inflatie stabilizata. Acolo unde au avut loc cresteri de preturi sunt domeniile pe care le putem influenta mai putin: produsele alimentare. Ele sunt influentate de produsele volatile. De asemenea, au crescut si serviciile, unde impactul este direct legat de evolutia cursului de schimb", a afirmat Mugur Isarescu.

Rata inflatiei in luna decembrie 2012 a fost de 4,95%, in afara intervalului tintit de BNR, dupa ce in aceasta luna preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si nealimentare si a unei usoare scaderi inregistrate la servicii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1432 ori