Isarescu: Consensul politic, esential pentru trecerea la euro

Joi, 20 Februarie 2014, ora 15:55
1531 citiri
Isarescu: Consensul politic, esential pentru trecerea la euro

Consensul politic este esential pentru trecerea la euro, care nu trebuie sa fie doar o 'ambitie', iar indeplinirea criteriilor de convergenta este o conditie necesara dar nu suficienta, a aratat joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in discursul rostit cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea din Bucuresti.

"Pe langa convergenta reala este necesar consensul politic. As spune ca ultimul este aproape cel mai important", a precizat Isarescu.

Referindu-se la evolutiile politice, adoptarea euro si reforma institutionala, guvernatorul a subliniat ca 'indeplinirea criteriilor de convergenta este o conditie necesara, dar nu suficienta', iar trecerea la euro nu trebuie sa fie doar 'o ambitie', consesul politic fiind esential.

"Obiectivul adoptarii euro este cel mai probabil o ancora, pentru a face politicile economice eficiente. Trebuie sa fim constienti ce avem de facut. Nu este vorba de ambitie. Romania a inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste criteriile de la Maastricht. Sa vedem finalizate reformele institutionale. Una dintre ele este uniunea bancara iar Romania are consens in aceasta problema si din partea presedintelui si a primului-ministru", a spus guvernatorul BNR.

Acesta a reamintit, de asemenea, orizontul anilor 2018 - 2019 ca data pentru aderarea Romaniei la euro, insa considera ca este necesar ca intreaga tara sa fie bine pregatita.

"Bucurestiul poate sa intre maine in zona euro, dar trebuie sa intre toata Romania", a subliniat Mugur Isarescu.

La ceremonia gazduita de Aula Magna a Facultatii de Drept, in randul audientei s-a aflat si premierul Victor Ponta, alaturi de alti oficiali din BNR si reprezentanti ai lumii universitare si academice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consens politic, #trecere euro Romania, #guvernator Banca Nationala , #stiri Mugur Isarescu