Isarescu: bancile romanesti au rezistat la teste de stres mai drastice ca in UE

Joi, 21 Iulie 2011, ora 16:05
1477 citiri
Isarescu: bancile romanesti au rezistat la teste de stres mai drastice ca in UE

Banca centrala de la Bucuresti s-a pregatit pentru riscul contagiunii crizei datoriilor din Grecia, luand deja cateva masuri, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. Mai mult, bancile de la noi au suportat teste de stres mai severe decat cele la nivel european.

Desi sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe pe obligatiunile elene, exista modalitati prin care putem fi afectati de criza, iar acestea trebuie strict monitorizate, a admis guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei de presa chinezesti Xinhua, intrucat bancile din Grecia detin aproximativ 16% din activele bancare totale din Romania.

Seful bancii centrale a descris situatia sistemului bancar din Romania ca fiind "sub control", precizand ca bancile se afla intr-o pozitie buna de a face fata crizelor, datorita unor circumstante anterioare.

"Am analizat toate bancile si majoritatea sunt banci romanesti cu capital strain, mai ales subsidiare ale grupurilor financiare europene. Le-am cerut grupurilor mama, cu mult inainte de testele de stres, sa ridice nivelul capitalizarii. Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele din Europa", a explicat Isarescu.

Astfel, la sfarsitul primului trimestru din acest an, rata de solventa a sistemului bancar romanesc era de 14,88%, in timp ce acordul Basel cere o rata de 8%.

"Toate bancile s-au purtat impecabil. Nu am avut intarzieri, certuri sau reactii negative, comportamentul actionarilor majoritari a fost impecabil", a precizat seful BNR.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#isarescu banci teste stres, #isarescu teste stres, #isarescu , #stiri Mugur Isarescu