Isarescu: Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care avem si recesiune si inflatie

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 16:06
1613 citiri
Isarescu: Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care avem si recesiune si inflatie

Arieratele reprezinta una dintre explicatiile pentru care Romania inregistreaza si recesiune si inflatie ridicata, lantul de intarzieri de plata fiind mai periculos decat deficitele mari, a declarat sambata, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care avem si recesiune si inflatie inca ridicata.

Oricum este o problema majora a Romaniei pentru ca este ca o boala contagioasa care se raspandeste si denatureaza fondul economiei de piata, care este disciplina monetara, fiscala, platile la timp.

Determina un lant de intarzieri de plata mai rele decat deficitele", a spus Isarescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Guvernatorul BNR a aratat ca, mai grav decat ca alimenteaza recesiunea, este faptul arieratele "o distorsioneaza prin distributie".

Isarescu declarase vineri la Cluj ca in Romania neplata datoriilor este "un sport national" si ar trebui ca statul sa dea un exemplu pozitiv si sa isi achite debitele, pentru ca altfel "se strica atmosfera asupra economiei de piata".

Romania va solicita FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate.

FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.

Arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Platile restante ale statului catre companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizand 1,5 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, # arierate, # recesiune, # inflatie , #stiri Mugur Isarescu