Isarescu aproba majorarea cheltuielilor bugetare in domeniul investitiilor

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:16
1034 citiri
Isarescu aproba majorarea cheltuielilor bugetare in domeniul investitiilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca este bine sa fie marite cheltuielile bugetare, dar in domeniul investitiilor, iar Romania trebuie sa acceseze bani europeni, in conditiile in care acestia nu intra in deficitul bugetar. 

"Daca suntem iarasi la masuri anticiclice, avem un singur instrument pe care putem sa-l folosim, banii europeni, pentru ca ei nu intra in deficitul bugetar. De ce nu ii folosim pe aia? S-a avansat din nou ideea, care mi se pare naucitoare, ideea ca este o iluzie sa accesam bani europeni.

Am auzit-o de cateva ori in ultimele luni, incat sunt chiar ingrijorat.

Cum poate o tara ingrijorata, o tara care are pretentii, cu un minim de educatie economica, sa promulge o asemenea idee, iar pe de alta parte sa vina in continuare intrebari care in subsidiar vorbesc de masuri anticiclice prin stimularea cheltuielilor bugetare, cand noi nu avem acesti bani? Avem bani care nu sunt cheltuieli bugetare, care ne pot scoate din aceasta situatie prociclica, nu-i folosim, raspandim ideea ca este imposibil sa-i accesam", sustine Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca este oportuna marirea cheltuielilor bugetare, insa in domeniul investitiilor si ca solutia anticiclica o reprezinta in acest moment banii europeni.

"Capacitatea de absorbtie este o chestiune mai complicata, este o chestiune de educatie economico-financiara, este o chestiune de vointa la nivelul unei tari, de opinie publica.

Tot venim cu solutii din acestea care sunt false si care nu ne scot din criza.

Bineinteles ca este bine sa marim cheltuielile bugetare, dar sa le marim acolo unde se multiplica, in domeniul investitiilor. Dar nu acesta a fost programul din 2009? De ce a esuat? In a misca banii in cadrul bugetului de la consum spre investitii, acesta a fost programul cu care am plecat in 2009.

Banii europeni cred ca sunt solutia anticiclica in acest moment. Avem o singura solutie: sa vedem ce trebuie facut ca sa-i utilizam", a mai spus Isarescu.

#isarescu, #cheltuieli, #bugetare , #stiri Mugur Isarescu