Isarescu: Adoptarea euro ar putea depasi 2015

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:20
1495 citiri
Isarescu: Adoptarea euro ar putea depasi 2015

"Reformele din aria alocatiilor sociale a personalului bugetar ar mai putea dura inca 1-2 ani, ceea ce ar duce la intarzierea adoptarii monedei euro", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citeaza Mediafax.

"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme.

Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", a spus Isarescu, potrivit unei prezentari.

Isarescu a aratat ca, inainte de criza economica, planurile erau ca Romania sa intre in ERM II in 2012 si sa adopte euro in 2015, iar in acest sens s-au facut progrese in directia reducerii inflatiei, in limitarea volatilitatii ratei de schimb, in reducerea ratelor dobanzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat in deficite bugetare mai mari.

Guvernatorul bancii centrale considera ca Romania isi va "netezi singura drumul" spre zona euro daca, in continuare, va castiga o mai mare credibilitate, va convinge autoritatile europene ca adopta masuri bune, ca dovedeste seriozitate in indeplinirea lor intocmai si ca, totodata, actioneaza concret pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

Acesta a subliniat ca exigentele vor fi mai mari si conditiile mai aspre in urma recentelor dezbateri din Uniunea Europeana, accentuarii temerilor legate de euro si de zona euro.

"Ne-am obisnuit deja ca visul nostru european sa treaca prin examene extrem de riguroase si de dure. Trebuie sa intelegem ca Uniunea Europeana nu ne asterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o alta sansa de a iesi din actualele dificultati nu avem", a continuat Isarescu.


Mugur Isarescu a aratat ca determinarea Romaniei pentru intrarea in zona euro reflecta si increderea in proiectul euro, care se manifesta intr-o perioada in care datoriile publice si deficitele celor mai multe tari din zona euro sunt nesustenabile.


In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#deficit bugetar, #euro, #mugur isarescu, #reforme, #zona euro , #stiri Mugur Isarescu