Isarescu: absorbtia fondurilor UE, sub nivelul din 2009

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 14:13
1211 citiri
Isarescu: absorbtia fondurilor UE, sub nivelul din 2009

Absorbtia fondurilor europene va fi in 2010 sub nivelul de anul trecut, singura zona in care performantele vor depasi 2009 fiind agricultura, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta Mediafax.

La noua luni suntem la mai putin de 70% fata de 2009. Diferenta este extrem de mare, nu vad cum s-ar putea accelera. Sansele de a avea absorbtia in 2010 sub 2009 sunt extrem de mari.

Agricultura si silvicultura sunt singura zona care va depasi absorbtia de anul trecut (...) la pescuit absorbtia este in continuare zero sume, spun asta pentru a auzi si toti pescarii din banca centrala (...) la structurale si coeziune, mai putin de jumatate la noua luni decat in 2009, sunt datele de la Finante (...) fonduri de coeziune, mai putin de o treime", a spus Isarescu la un simnar pe tema fondurilor europene organizat la banca centrala.

Guvernatorul BNR crede ca exista interes pentru absorbtie atat din partea companiilor, cat si din partea BNR, a Guvernului si a Presedintiei, dar gradul redus de atragere a banilor are drept cauze "neintelegere, lipsa de interes, delasare".

"BNR are interes major sa se absoarba acesti bani, pentru ca apare intrebarea din ce platim 20 de miliarde de euro, din cele 30 de miliarde fonduri de la UE.

Deci avem interes (...) Guvernul? Pai ar insemna o mare duplicitate. Presedintele? Nu facem aici osanale, a spus-o de atatea ori ca reprezinta o prioritate nationala.

Deci la varf exista interes. Poate nu e interes pe lantul de aprobari, ceea ce inseamna ca nu e facut cum trebuie. Ei ar trebui sa-si ia banii pe baza de realizari, nu doar cantitative, ci si calitative", a completat Isarescu.

Oficialul BNR considera ca la nivel micro interesul este si mai legitim, intrucat aceste transferuri de bani inseamna o capitalizare a firmelor romanesti.

"Ca sa facem o acumulare primitiva de capital ar trebui s-o luam de la capat. Ori s-a mai facut o acumulare porimitiva de capital (...) O firma serioasa, nu cei care s-au obisnuit sa faca bani pe alte cai, are mare interes in capitalizarea ei", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#absorbtie, #europene, #fonduri, #isarescu, #structurale , #stiri Mugur Isarescu