Isarescu: 50% din incasarile obtinute din cresterea TVA, platite pe dobanzi

Joi, 15 Iulie 2010, ora 14:32
1470 citiri
Isarescu: 50% din incasarile obtinute din cresterea TVA, platite pe dobanzi

Statul va plati, in cateva luni, jumatate din incasarile obtinute prin majorarea TVA pentru plata dobanzilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca o inflatie ridicata inseamna o presiune pe dobanzi, preocuparile BNR privind TVA si inflatia nefiind orgolii institutionale, transmite Mediafax.

"Imediat ce creste inflatia, apare presiunea pe dobanzi si uitati ce se intampla acum in piete. (…) Ce va face cota TVA? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. (…)

Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a spus Isarescu.

El a aratat ca preocuparea BNR pentru inflatie deriva si din experienta bancii centrale, care a aratat ca "batalia" cu inflatia este dificila.

"Preocuparile noastre de TVA si inflatia nu sunt orgolii institutionale, ci abordari serioase, responsabile, pentru ca noi stim ce inseamna inflatie mai ridicata, care sunt consecintele", a incheiat guvernatorul BNR.

Isarescu a declarat, saptamana trecuta, ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

#crestere, #dobanzi, #isarescu, #tva , #stiri Mugur Isarescu