Inflatia, salvata de un an agricol bun

Miercuri, 16 August 2006, ora 14:41
813 citiri

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, miercuri, ca inflatia scazuta inregistrata pentru luna iulie a fost posibila datorita sprijinului venit din partea preturilor volatile - legume fructe, combustibili - si a dinamicii reduse a preturilor administrate.Potrivit lui Mugur Isarescu, tendinta de scadere a inflatiei a fost confirmata in luna iulie, cand rata inflatiei a ajusn la 6,2%. La aceasta reducere un rol foarte important l-au avut preturile la produsele agricole, a caror dinamica a fost mai redusa decat in alte situatii.

"Anul trecut, preturile alimentare nu prea ne-au ajutat. In acest an, insa, ele ne-au ajutat, situatie care prefigureaza un an agricol bun", a explicat Isarescu. Guvernatorul BNR a precizat in intr-o luna sau doua se va putea spune, pe baza indicatorilor, ca dinamica preturilor alimentare este definitiv scazut pentru acest an.

"Cautam sa fim prudenti. Avem totusi o temperare a procesului de dezinflatie. Taxa pe viciu, introdusa suplimentar pentru tigarete si bauturi alcoolice fac ca tendinta de scadere sa se aplatizeze", a spus Isarescu.

Guvernatorul Bancii Centrale a avertizat ca datele lunare privind inflatia trebuie privite cu atentie pentru ca pot insemna ceva pentru estimarile periodice.

Banca Nationala a Romaniei a prezentat astazi raportul trimestrial asupra inflatiei.

In sedinta de miercuri, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an, controlul lichiditatii pe piata monetara interna, mentinerea de temperare a creditului neguvernamental si stabilirea tintei de inflatie pe 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1 punct procentual.

In urma analizei datelor din piata, Banca Centrala a reinnoit prognoza privind procesul de dezinflatie. Fata de estimarile anterioare, BNR se asteapta in acest an la o curba mai accentuata a dezinflatiei in anul 2006 si o relativa incetinire pe parcursul anului 2007.

Totodata, BNR avertizeaza ca fara o conduita ferma a politicii monetare si o temperare a cheluielilor bugetare pe o perioada indelungata presiunile inflationiste vor continua.

In urma evaluarii noilor proiectii dar si a riscurilor si incertitudinilor privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, Consiliul de administratie al BNR a stabilit, in consultare cu Guvernul, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1 punct procentual.

Aceasta tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei in vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu si, ulterior, a unor nivele compatibile cu indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Florin MARIN