Guvernatorul BNR: Ideea ca nu putem absorbi banii comunitari este inacceptabila

Luni, 06 August 2012, ora 13:01
1766 citiri
Guvernatorul BNR: Ideea ca nu putem absorbi banii comunitari este inacceptabila

Ideea ca nu putem absorbi banii comunitari este inacceptabila, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa pentru prezentarea Raportului asupra inflatiei.

"S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos impartasit pana la nivelul opiniei publice ca banii comunitari nu vin. Spun ca este extrem de periculos, ca asta pune sub semnul intrebarii intreaga strategie de dezvoltare a Romaniei. Noi, pe de-o parte, contribuim cu numerar, ca sa spunem asa, la bugetul comunitar, iar pe de alta parte o contribuie, sa spunem, de o unitate care putea sa aduca bani comunitari de 2-3 unitati. Aceasta a fost viziunea pe care am adoptat-o inca din anul 2000, pe care am adoptat-o cand am inceput sa negociem direct cu Uniunea Europeana. Dupa 2007 acest lucru trebuia sa devina prioritar", a spus Mugur Isarescu.

Potrivit acestuia, incet, incet s-a incetatenit ideea ca nu putem sa absorbim bani comunitari.

"Este inacceptabila aceasta atitudine. Era sansa noastra, sa spunem, in afara de faptul ca sunt bani ieftini. Romania inca nu are economisire suficienta care sa compenseze reducerea fluxurilor externe de capital privat. Daca stimulam in continuare economisirea, cum s-a intamplat, se vede in cererea de consum si, in consecinta, toata acea idee ca sa stimulam consumul. Esentiala la problema asta majora era legata de absorbtia banilor comunitari", a explicat oficialul bancii centrale

Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul anului 2011, potrivit unui raport KPMG.

Romania a reusit sa absoarba putin sub 15% din fondurile europene valabile, atat la dezvoltare regionala si coeziune, cat si la capitolul social.

Dintr-un total de 3,68 de miliarde pentru fonduri sociale, Romania a reusit sa atraga 14,16%, ocupand penultimul loc intre statele europene la acest capitol. Mai prost decat Romania sta Malta, cu o rata de absorbtie de 13,76%.

Din cele 15,53 miliarde de euro alocate Romaniei ca fonduri pentru dezvoltare regionala si fonduri de coeziune, autoritatile au atras, pana la 1 martie 2011, 13,43%, fiind pe ultimul loc intre tarile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu absorbtie fonduri europene, #atragere fonduri comunitare , #stiri Mugur Isarescu