Deficitul comercial al Romaniei, 2,4 miliarde euro

Joi, 09 Iunie 2011, ora 12:55
1029 citiri
Deficitul comercial al Romaniei, 2,4 miliarde euro

Romania a avut in aprilie cel mai mare deficit comercial din acest an, insa dupa primele patru luni decalajul dintre exporturi si importuri a fost de 2,4 miliarde de euro, cu 18,4% mai mic fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, reiese din datele INS, citat de Mediafax.

Deficitul a continuat sa se reduca fata de perioada anterioara in conditiile in care cresterea exporturilor a fost mai accelerata decat cea a importurilor. 

In perioada ianuarie-aprilie, exporturile au avansat cu 33,3%, la 14,4 miliarde de euro, in timp ce importurile au crescut cu 22%, la 16,8 miliarde de euro.

Doar in aprilie, deficitul comercial a fost de aproape 900 milioane de euro, cel mai mare din acest an, insa si in aceasta luna cresterea exporturilor de 16,7% a devansat-o pe cea a importurilor de 13,1%.

Antreprenorii au declarat recent ca nivelul actual al cursului de schimb are efecte negative asupra exporturilor deoarece moneda nationala este supraevaluata.

Leul se tranzactioneaza in prezent la un nivel de 4,1-4,2 unitati fata de euro, iar reprezentantii mediului de afaceri spun ca un "curs normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro. 

In replica, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a sugerat in aceasta saptamana ca o prognoza mai aproape de realitate este cea a Barclays, care vede cursul la 4 lei/euro.

Euro a fluctuat de la inceputul anului 2009 in banda 4-4,4 lei, insa in majoritatea timpului coridorul a fost chiar mai ingust, de 4,1-4,3 lei.

#deficit comercial, #miliarde euro , #stiri Mugur Isarescu