Deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB

Sambata, 12 Noiembrie 2005, ora 09:05
990 citiri

Suplimentarile de buget afectate cheltuielilor se ridica la 17.747 miliarde de lei vechi. Sanatatea este domeniul care va primi cei mai multi bani, respectiv 8.100 miliarde de lei vechi.Alte domenii care vor beneficia de sume importante de bani sunt protectia sociala, administratia si internele, precum si transporturile. Ministerul Transporturilor a ramas cu cei mai multi bani necheltuiti, pentru ca, din cauza conditiilor climaterice din aceasta vara, nu au putut fi facute investitiile propuse. Se poate spune ca aproape toti banii alocati rectificarii sunt destinati consumului, ceea ce va da noi dureri de cap guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, responsabil cu pastrarea inflatiei cel putin sub 9% in acest an, in conditiile in care tinta de 7,5% a fost "ratata" de mult.

Dupa mai multe analize facute in ultimele saptamani, guvernul a aprobat in sedinta de ieri doua Ordonante de Urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale.

Potrivit comunicatului guvernului, evolutia incasarii veniturilor bugetare pe primele 10 luni ale anului si reevaluarea indicatorilor macroeconomici pe acest an au permis majorarea, pe sold, a veniturilor bugetare cu 1.656,5 milioane RON (16.565 miliarde lei vechi). Ca urmare a plusului de venituri bugetare, a fost aprobata majorarea, pe sold, a cheltuielilor bugetare cu 1.747,3 milioane RON (17.473 miliarde lei vechi). Ca urmare a rectificarii operate ieri de executiv, deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB.

Fonduri pentru achitarea datoriilor din Sanatate

Prin rectificarea bugetara s-au majorat cu 810,7 milioane RON (8.107 miliarde lei vechi) cheltuielile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Acesti bani vor fi folositi pentru achitarea datoriilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. "Ne onoram astfel promisiunea de a plati datoriile acumulate in sistemul de sanatate, datorii care ingreuneaza activitatea acestui domeniu. Vom asigura pana la sfarsitul anului 2005 fondurile necesare pentru functionarea normala a activitatii in sanatate. Plata acestor datorii se va face dupa ce vor fi evaluate conducerile unitatilor sanitare cu paturi, pentru a preveni inregistrarea de noi arierate", a declarat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.

Bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost suplimentat cu 197,3 milioane RON, adica milioane RON (1973 miliarde lei vechi). Din acesti bani, 300 miliarde lei vechi vor fi acordate subventii pentru camine si cantine studentesti si va fi asigurata finantarea de baza pentru invatamantul superior. Pentru finantarea salariilor in invatamantul preuniversitar a fost decisa suplimentarea bugetelor locale cu 167,3 milioane RON (1.673 miliarde lei vechi).

Pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap si a copilului, sumele alocate bugetelor locale vor fi majorate cu 241,8 milioane RON (2.418 miliarde lei vechi).

Un plus de 200 de milioane (2.000 miliarde lei vechi) vor primi autoritatile publice locale pentru asigurarea functionarii institutiilor publice si cofinantarea programelor cu finantare externa.

Bani pentru ajutoare sociale si pentru indexarea pensiilor agricultorilor

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va primi inca 284,1 milioane RON (2.841 miliarde lei vechi) pentru: asigurarea fondurilor necesare aplicarii majorarii cu 10% a pensiilor agricultorilor incepand cu luna septembrie 2005 (500 miliarde lei vechi); programul de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gazele naturale (390 miliarde lei vechi); acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei (110 miliarde lei vechi); acordarea drepturilor de asistenta sociala cuvenite beneficiarilor (1.573 miliarde lei vechi).

Au fost alocati bani in plus Ministerului Administratiei si Internelor. Este vorba de 106,5 milioane RON (1.065 miliarde lei vechi), dintre care cele mai importante sume au fost alocate pentru: dotari specifice realizarii obiectivelor de integrare europeana (392 miliarde lei vechi); asigurarea platii integrale a pensiilor militare si ale functionarilor cu statut special (815 miliarde lei vechi).

Fonduri pentru refacerea infrastructurii rutiere, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va primi 1.435 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte va fi folosita pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundatii, reparatii capitale acordarea facilitatilor si gratuitatilor de transport pentru unele categorii sociale.

Ministerul Economiei si Comertului va primi in plus 650 miliarde lei vechi. Acesti bani vor fi utilizati pentru subventii pe produse si activitati, in special pentru plati compensatorii si subventii pentru productia ce se va realiza pana la finele anului. Proiectele de ordonanta de urgenta adoptate de executiv au fost inaintate Consiliului Economic si Social.

Banca Nationala da asigurari ca tinta de inflatie nu va fi ratata

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, ne-a declarat: "Banca Nationala este pregatita pentru evenimentele din aceasta toamna fierbinte. Nu sunt elemente care sa ne ingrijoreze. Consiliul de Administratie al BNR a facut o analiza complexa, luand in calcul toate influentele care ar putea aparea si a ajuns la concluzia ca ne vom incadra in tinta de inflatie, stabilita in luna august, de 7,5% +/- 1%. Exista mari sanse chiar sa ne incadram binisor sub maximul de 8,5%".

La randul sau, Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR, ne-a declarat: "Suntem multumiti ca am primit 70 milioane de RON, adica circa 20 milioane de dolari, pentru capitalizarea EXIMBANK, lucru care nu s-a mai intamplat de 5 ani. E adevarat ca suma este infima fata de cei 100 milioane de dolari ceruti de noi, dar este un pas inainte. Noi asteptam diferenta".

Petre Porea

Curentul