Cresterea economica de 8% depinde de agricultura

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 12:44
1722 citiri
Cresterea economica de 8% depinde de agricultura

Cresterea economica a Romaniei ar putea depasi nivelul de 8% in acest an si ar fi puea fi peste 7% chiar fara contributia unui an agricol foarte bun, asa cum se anunta 2008, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In primul trimestru al acestui an, economia Romaniei a crescut peste asteptari, cu 8,2% in termeni reali fata de acelasi interval din 2007, sustinuta in special de avansul constructiilor si serviciilor.


Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara in 24 iunie ca un an agricol foarte bun ar putea contribui cu 1-2 puncte procentuale la cresterea economica in 2008, care ar putea depasi 7%, nivel peste estimarile bancii centrale.


Guvernatorul bancii centrale a avertizat, insa, ca o crestere economica accelerata este favorabila atata timp cat nu extenueaza resursele economiei. In caz contrar, supraincalzirea economiei duce la dezechilibre externe si la inflatie, a mentionat Isarescu.


Deficit de cont curent de 7% din PIB, sustenabil pentru Romania


Isarescu a afirmat ca un deficit de cont curent sustenabil, raportat la datele economice curente, ar fi de 7% din produsul intern brut (PIB), iar reducerea de la aproape 14% din PIB in 2007 trebuie sa se faca din timp, pentru a evita o corectie brutala si dureroasa.


"Cred ca este evident ca economia romaneasca a ajuns la supraincalzire. Cresterea economica intr-un ritm alert, care se face cu extenuarea resurselor, se duce fie in dezechilibre externe, fie in inflatie, fie in amandoua", a spus guvenratorul BNR.


El a adaugat ca "aproximativ o jumatate din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe, restul provenind din consum".


Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu 66,1% fata de 2006 pana la 16,87 miliarde euro, valoare care echivala cu 13,9% din PIB-ul din 2007, de 404,7 miliarde lei (121,43 miliarde euro). Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,07 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de doar 41,9%.


In acest sens, Isarescu a reamintit ca viteza de crestere a creditarii este excesiva si ca banca centrala va lua masuri de temperare a acesteia.


In primele luni din 2008, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a mentinut peste 60%.


Ca nivel al intermedierii financiare, guvernatorul BNR apreciaza ca Romania "a ajuns la normalitate", desi se afla, alaturi de Polonia, usor sub media tarilor europene emergente, pe care Isarescu a estimat-o la 50-60% din PIB.


La finalul anului trecut, creditul neguvernamental a ajuns la 148,2 miliarde lei (41 miliarde euro), reprezentand 34% din PIB.

Deficitul extern optim, 7% din PIB


In ceea ce priveste deficitul optim al balantei de plati, Isarescu a afirmat ca acesta s-ar situa in jurul a 7% din produsul intern brut (PIB), nivel echivalent cu cel al investitiilor straine directe, insa in cazul Romaniei ar fi sustenabil si un deficit extern de 9-10% din PIB.


"Aproximativ o jumatate din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe, restul provenind din consum", a mentionat Isarescu.


"Investitiile straine directe din acest an vor fi si in acest an de cel putin 7 miliarde euro, iar in conditiile in care ritmul de crestere a exporturilor il depaseste pe cel al importurilor, ar trebui ca deficitul de cont curent sa fie sub 14% din PIB in 2008", declara, in 19 iunie, directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca.


Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,07 miliarde euro si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de doar 41,9%.