CE si autoritatile au semnat memorandumul pentru creditul de 5 mld. euro destinat Romaniei

Marti, 23 Iunie 2009, ora 14:30
1111 citiri
CE si autoritatile au semnat memorandumul pentru creditul de 5 mld. euro destinat Romaniei

Comisia Europeana (CE) si autoritatile romane au semnat memorandumul de intelegere pentru imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la fondul UE de echilibrare a balantei de plati in cadrul programului de finantare externa de 20 miliarde euro coordonat de FMI.

"Memorandumul stabileste conditiile deblocarii pachetului de asistenta financiara din partea UE pentru Romania, incepand cu o prima transa de 1,5 miliarde euro asteptata luna viitoare (iulie, n.r.)", se arata intr-o informare publicata marti pe site-ul Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

Documentul a fost semnat de comisarul european pentru Politica Economica si Monetara, Joaquin Almunia, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Deblocarea primei transe a imprumutului este conditionata de intratea in vigoare a Acordului de Imprumut si a prezentului Memorandum de Intelegere. Memorandumul de intelegere va fi adoptat si semnat de Comisie dupa consultari cu Comitetul Economic si Financiar", se arata in memorandum.

Pachetul de sprijin financiar a primit avizul ministrilor de Finante ai statelor membre la inceputul lunii mai si va fi acordat in pana la cinci transe.

Conditiile de politica economica stipulate in memorandum includ masuri in domeniul consolidarii fiscale, guvernantei fiscale, reformelor structurale si reglementarii si supravegherii sectorului financiar.

Multe dintre prevederile memorandumului publicat marti sunt similare cu cele cuprinse in acordul si memorandumul incheiate cu Fondul Monetar International.

Autoritatile romane au incheiat, in martie, un acord pentru un program de finantare externa coordonat de FMI si sustinut financiar de Fond (13 miliarde euro), UE (cinci miliarde euro), Banca Mondiala (un miliard de euro), Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (un miliard de euro).

Acordul a fost aprobat, la inceputul lunii mai, de Consiliul Executiv al FMI.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#finantare, #memorandum, #romania, #transa, #ue, # masuri, # deblocare , #stiri Mugur Isarescu