Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE adopta un raport cu progresele pentru adoptarea euro a noua state, inclusiv Romania

CE adopta un raport cu progresele pentru adoptarea euro a noua state, inclusiv Romania

Comisia Europeana va adopta, miercuri, Raportul de Covergenta care evalueaza progresele facute in vederea adoptarii euro de catre cele noua tari UE "cu derogare", printre care se numara si Romania, precizeaza Mediafax.

Comisia publica de doua ori pe an rapoarte de convergenta care examineaza progresele facute in statele membre "cu derogare" - respectiv in Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia - in vederea adoptarii euro.

Criteriile pentru adoptarea euro sunt legate de situatia bugetara, stabilitatea preturilor, stabilitatea ratei de schimb si convergenta ratelor dobanzii pe termen lung.

De asemenea, legislatia nationala privind afacerile monetare trebuie sa fie conforma cu dispozitiile Tratatului UE.

CE si Banca Centrala Europeana publica rapoartele de convergenta simultan, iar aceste documente formeaza baza unei decizii a consiliului ECOFIN referitoare la posibilitatea ca un stat membru sa adere la zona euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1120 ori