Banca Nationala, ingrijorata de cresterea datoriei private externe

Marti, 08 Mai 2007, ora 01:00
877 citiri

Companiile romanesti se imprumuta din ce in ce mai mult de la banci din strainatate, fapt care se reflecta in cresterea datoriei private externe pe termen scurt, a aratat, luni, in cadrul seminarului Economia romaneasca: foaia de parcurs de la leu la euro, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.'Cresterea datoriei private externe pe termen scurt este, in prezent, o preocupare a Bancii Centrale', a explicat Popa. Acesta a aratat ca, in pofida faptului ca Banca Centrala a luat diverse masuri, precum reducerea rezervelor minime obligatorii pentru creditele in valuta, companiile romanesti se imprumuta de la banci straine.

La randul sau, presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, a mentionat ca dobanzile la creditele acordate companiilor de bancile din Romania pastreaza un trend de scadere.

Pe de alta parte, Cristian Popa a explicat ca aprecierea leului ar trebui sa determine atat companiile cat si persoanele fizice sa se imprumute in lei.

'Vedem un potential de apreciere in termeni reali a leului pe termen lung', a precizat Popa. Acesta a dat exemplul Poloniei, Ungariei si Cehiei unde, in anii care au urmat aderarii la UE, oscilatiile valutare au fost foarte mari, chiar de peste 10 la suta.

Potrivit acestuia, in pofida aprecierii monedei nationale, entuziasmul romanilor pentru monedele straine, in special pentru cele exotice, este din ce in ce mai mare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reafirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, existenta riscurilor pe termen lung privind creditele in valuta si a criticat entuziasmul exagerat legat de acestea.

Aprecierea leului i-a dezavantajat pe cei care sperau ca prin contractarea unui credit in valuta vor plati dobanzi mai mici, a spus Isarescu. Acesta a aratat ca BNR a dat semnale asupra riscurilor pe care le comporta creditele in devize.

'Am atentionat inca din 2005 sa nu se mizeze pe creditul in valuta. Am spus sa nu ne entuziasmam ca va interveni o scadere a cursului si noi vom plati dobanzi mai mici, caci cursul poate sa se modifice si invers', a subliniat guvernatorul.

Oficialul BNR a reafirmat ca Banca Centrala nu mai intervine in piata valutara pentru a detemina evolutia cursului de schimb, ceea ce a facut ca evolutiile acestuia sa fie putin previzibile.

'Din septembrie 2005, leul nu a mai fost ajutat in nici un sens, prin interventii ale Bancii Nationale, cursul fiind stabilit liber in piata', a spus Mugur Isarescu.