Arma antiinflatie: cursul tinut in friu

Luni, 18 Aprilie 2005, ora 00:21
1135 citiri

Media anuala a cursului de schimb euro-leu: 37.500 de lei pentru anii 2005 si 2006, 37.000 pentru 2007, 36.000 pentru 2008.Prima saptamina cu cont de capital liberalizat oficial pentru depozitele in lei ale nerezidentilor nu a dus la efecte spectaculoase pe piata valutara. Totusi, a avut loc o intarire usoara a leului fata de euro, cursul apropiindu-se de pragul de 36.000 de lei. Prognoza guvernamentala estimeaza pentru acest an un curs mediu anual de 37.500 de lei pe euro.

Momentul 11 aprilie, cind prin noul regulament valutar s-a oficializat accesul liber al strainilor la depozitele in lei, a fost asteptat cu teama. Speculatiile pe tema capitalurilor speculative au alimentat ideea unei aprecieri puternice a leului in fata monedei europene. De aceea, evolutia calma a cursului de schimb pe piata valutara de saptamina trecuta pare surprinzatoare. Analistii pietei sint totusi de parere ca leul se va aprecia, aceasta fiind singura sansa ca obiectivul de inflatie pe 2005 sa fie atins.

Dobinzi descurajante

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, capitaluri cu potential speculativ in suma de 1,5-2 miliarde de euro si-au facut simtita prezenta in piata cu mult inainte de 11 aprilie. Practic, acestea sint cele care au putut profita de diferenta mare dintre dobinzile la lei si cea la euro.

Pentru ca, urmare a politicii BNR de a lasa multi lei in piata, in prezent asistam la o cadere accelerata a dobinzilor la depozite, speculatiile nu mai promit cistigurile consistente de pina acum. In plus, masurile de salvgardare care pot fi luate de BNR impotriva unor atacuri speculative puternice par suficient de descurajante.

In aceste conditii, majoritatea bancherilor considera ca teama de speculatii este din ce in ce mai nejustificata. In opinia lui Patrick Gelin, presedinte BRDSocGen, pe piata valutara romaneasca A"nu se va intimpla nimic sau aproape nimicA" in urma pasului de liberalizare a contului de capital.

Cursul, arma antiinflatie

Sub presiunea speculatiilor sau nu, din punct de vedere macroeconomic, aprecierea leului fata de valute este de preferat. Curba preturilor prezinta in acest an doua A"cocoaseA" inflationiste, generate in principal de majorarea preturilor la energie, dar si de procesul de aliniere a accizelor la nivelul minim din statele Uniunii Europene. Primul virf lunar al inflatiei este asteptat in perioada aprilie-mai, iar cel de-al doilea, in iarna acestui an.

Un leu puternic preseaza asupra inflatiei, care trebuie sa ajunga la sfirsitul anului in jur de 7%. Pentru a atinge acest obiectiv, BNR, al carei scop declarat este pastrarea stabilitatii preturilor, poate influenta evolutia cursului, in sensul mentinerii acestuia la niveluri A"convenabileA".

Euro, 36.000 de lei in 2008?

Din partea Bancii Nationale nu se pot astepta nici un fel de indicatii precise privind evolutia cursului de schimb. Mugur Isarescu a afirmat in repetate rinduri ca A"BNR nu apara nici un nivel de cursA", pentru a nu da A"ideiA" eventualilor speculatori. In schimb, Comisia Nationala de Prognoza, institutie de specialitate in subordinea guvernului, da o medie anuala a cursului de schimb euro-leu de 37.500 de lei pentru anii 2005 si 2006, in vreme ce pentru 2007 prognoza este de 37.000 de lei, iar pentru 2008, de 36.000 de lei pentru un euro.

Investitorii de la Sibiu mizeaza pe aprecierea leului

Brokerii de la Bursa din Sibiu nu cred in prognozele guvernamentale care estimeaza pentru 2005 un curs mediu anual de 37.500 de lei pentru un euro. A"Liberalizarea contului de capital nu a adus, deocamdata, o volatilitate sporita monedei nationale, ea fiind tranzactionata, in continuare, in intervalul 3,6 A- 3,62 in raport cu euro si 2,7700A-2,8 in raport cu dolarulA", observa Radu Luca, economist la Bursa din Sibiu.

Investitorii de la Sibiu mizeaza pe aprecierea leului pina la scadenta iunie, ei tranzactionind permanent raportul leu/euro sub cotatiile din piata valutara. Saptamina trecuta, pretul futures al monedei unice a scazut de la 3,61 la 3,59 lei, vineri tranzactiile realizindu-se la 3,602A-3,604 lei. Preturile futures ale dolarului american au fluctuat intre 2,7875 si 2,7910 lei, la inceputul saptaminii, cu un minim de 2,77 lei, la jumatatea ei, pentru ca vineri sa urce pina la 2,7999 lei.