Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AFP: Bruxelles-ul critica Romania in privinta deficitului si Slovacia in privinta inflatiei

AFP: Bruxelles-ul critica Romania in privinta deficitului si Slovacia in privinta inflatiei

AFP (Franta) - Comisia Europeana a cerut miercuri Romaniei sa isi intensifice eforturile pentru a-si reduce deficitul public si a cerut Slovaciei, care vrea sa adopte euro anul viitor, sa ia masuri pentru a stavili inflatia in tara.

In Romania, deficiturile ar urma sa ramana "ridicate in pofida unei cresteri puternice, ceea ce creeaza riscul unui deficit excesiv ( de peste 3% din PIB) si nu este in conformitate cu o politica bugetara prudenta", a subliniat Comisia intr-un comunicat.

"Romania trebuie sa isi fixeze obiective mai ambitioase pentru a evita sa incalce regulile pactului de stabilitate si de crestere" al UE, care fixeaza limite deficiturilor publice, subliniaza Comisia.
Deja, Comisia estimeaza ca obiectivul bugetar pe termen mediu fixat Bucurestiului, adica un deficit putin sub 1% pana in 2011, "nu va fi probabil atins".

Romania a incheiat 2007 cu un deficit public de 2,4% din PIB, peste previziunile guvernului. Pentru 2008, Bucurestiul mizeaza pe un deficit de 2,7%. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si-a exprimat recent ingrijorarea in acest sens.

Referitor la Slovacia, inflatia este mai mult cea care ingrijoreaza Comisia Europeana. Bruxelles-ul invita asadar tara sa sporeasca eforturile de asanare bugetara si reformele economice pentru a evita un derapaj al preturilor in viitor daca vrea sa se alature zonei euro in 2009. El a recomandat Slovaciei sa fie gata sa adopte o pozitie bugetara mai stricta, avand in vedere mai ales eventuale presiuni inflationiste", spune Comisia. In prezent, rata anuala a inflatiei este in jur de 3%.
Regulile europene pentru tarile candidate la adoptarea monedei unice prevad ca inflatia anuala sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentajul celor trei rate cele mai scazute inregistrate in Europa.

Din cele 12 tari ale Europei de Est care s-au alaturat Uniunii Europene in 2004 si 2007, trei au putut adopta pana in prezent euro: Slovenia, Cipru si Malta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1001 ori