2015 - ramane tinta Guvernului pentru trecerea la euro

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 14:52
1564 citiri
2015 - ramane tinta Guvernului pentru trecerea la euro

Programul de convergenta al Romaniei, care va ajunge pe masa Comisiei Europene, a fost aprobat de Executiv, in cadrul acestuia mentinandu-se anul 2015 ca data de adoptare a monedei euro, informeaza Mediafax.

"Programul de convergenta a fost aprobat de Guvern, cu mentinerea obiectivului de adoptare a monedei euro in 2015", au declarat sursele.

Coalitia a discutat vineri, intr-o reuniune la care a participat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, varianta ca moneda euro sa fie adoptata la 1 ianuarie 2015, iar pana la finalul acelui an sa circule in paralel atat moneda nationala, cat si euro, a declarat Varujan Pambuccian.

El a sustinut ca membrii Coalitiei au discutat ca obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 sa fie mentinut si ca guvernatorul Mugur Isarescu a avansat varianta ca, dupa adoptarea monedei euro, aceasta sa circule in paralel cu leul pana la 1 decembrie 2015, dupa care sa ramana in circulatie numai moneda europeana.

Guvernul s-a reunit, vineri, in sedinta speciala, pentru a aproba programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2011-2014.

Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va adopta programul de convergenta pana la sfarsitul lunii aprilie, interval in care va fi luata o decizie si in ceea ce priveste termenul de adoptare a monedei euro.

El a aratat ca Executivul se va consulta in aceasta perioada cu Presedintia si Banca Nationala a Romaniei.

In proiectul programului de convergenta se estimeaza ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

In programul precedent, elaborat in primavara anului trecut, adoptarea monedei euro era indicata distinct pentru 1 ianuarie 2015.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa, miercuri, la TVR, ca trebuie mentinut obiectivul privind intrarea in zona euro in 2015, mentionand ca a avut discutii in acest sens cu premierul Emil Boc si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#adoptare euro, #program de convergenta, #euro, #zona euro, #adoptare euro 2015, #moneda euro , #stiri Mugur Isarescu