Mugur Isarescu: Listarea companiilor de stat, singurul instrument care a dus la transparentizarea lor

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 14:46
1384 citiri
Mugur Isarescu: Listarea companiilor de stat, singurul instrument care a dus la transparentizarea lor

Listarea la bursa a companiilor de stat a fost singura decizie care a dus la transparentizarea activitatii acestora, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta pe tema dezvoltarii pietei de capital din Romania.

"Listarea companiilor de stat la bursa, ca mijloc de privatizare, este un instrument esential si singurul care a functionat cu succes pentru a creste transparenta si a asigura responsabilitatea corporativa a acestora", a spus Isarescu.

In opinia sa, este necesara reluarea parteneriatului dintre pietele financiare si autoritati, astfel incat piata de capital sa ajunga sa reprezinte o alternativa viabila la sistemul bancar pentru finantarea companiilor.

Insa, ca acest parteneriat sa fie viabil, trebuie evitate trei capcane identificate de guvernatorul BNR: tendinta de diferentiere intre investitorii straini si cei romani, excesul de reglementare de pe piata de capital si tendinta de a face lucrurile repede, mai ales intr-un an electoral cand apare si tentatia politizarii.

"Nu da bine sa incercam orice diferentiere intre investitorii romani si cei straini. Avem contul de capital deschis, deci ne cream probleme daca vorbim despre investitori straini, nu de investitori in general", a explicat seful BNR.

Isarescu a atras atentia asupra pericolelor suprareglementarii

In ceea ce priveste reglementarea pietei de capital, Mugur Isarescu a atras atentia asupra pericolelor suprareglementarii.

"Multe dintre actele de reglementare a pietei de capital sunt acte birocratice, multe din ele inutile. Sa nu cadem intr-un exces de reglementare", a avertizat el.

Oficialul Bancii Centrale a atras atentia ca nu trebuie sa ne propunem sa facem repede ce nu am facut in 20 de ani.

"Prefer o evolutie rapida unei revolutii. Ne trebuie rabdare si capacitatea de a explica de cate ori este nevoie toate aceste probleme. Intr-un an electoral, exista tendinta de politizare si, astfel, efortul nostru va fi dat peste cap. Daca publicul nu intelege masurile pe care vrem sa le luam, este numai vina noastra", a precizat Isarescu.

El s-a referit la cele opt bariere identificate de un grup de lucru care trebuie eliminate, astfel incat piata de capital sa se dezvolte corespunzator.

#Isarescu Bursa, #companii bursa, #listare companii , #Guvernator BNR