Mugur Isarescu despre curs, inflatie si salarii: BNR nu apara un anumit curs valutar!

Joi, 29 Martie 2012, ora 16:59
2815 citiri
Mugur Isarescu despre curs, inflatie si salarii: BNR nu apara un anumit curs valutar!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca banca centrala nu apara un anumit nivel de curs, asa cum s-a vehiculat in presa, iar in prezent cursul se afla intr-o zona de echilibru.

"Cand vorbim despre stabilitatea cursului, vorbim despre stabilitatea pietei valutare, nu despre o fixitate. Niciodata in aceasta institutie nu s-a vorbit de praguri sau de un anumit nivel de curs. Nu aparam un nivel de curs, cu atat mai mult cu cat media vorbeste despre praguri psihologice.

Intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri, nu le rejectam, este o normalitate a pietei, dar vrem sa fie foarte clar ca noi nu le protejam. Avem o politica de curs de schimb flotanta, o flotare administrata, dar ea se refera la variatii semnificative de curs", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca in prezent cursul leului se afla intr-o zona de echilibru.

"Nu vedem niciun motiv sa spunem ca nu este intr-o zona de echiulibru. Daca o zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele determina miscarea unei zone de echilibru si asta se vede in timp", a mai spus acesta.

Intrebat cu privire la impactul cresterii salariilor bugetarilor, Isarescu a precizat ca acesta va fi limitat daca va avea loc in conditiile pastrarii tintelor bugetare stabilite.

"Nu ne ocupam de salariile bugetarilor. Acolo e vorba de un intreg context bugetar si noi am inteles ca aceasta recuperare salariala, ca s-o numesc asa, se va face cu pastrarea obiectivelor tintelor bugetare stabilite. Daca asta se va intampla, impactul va fi limitat", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mai adaugat ca "apar riscuri majore, stim din experienta. Un an electoral este un an electoral, ca sa nu spun mai mult".

Cand tensiunile din zona euro lovesc pe piata romaneasca

Decizia BNR de a reduce din nou dobanda de politica monetara a putut fi luata datorita "risipirii" impactului TVA, dar si a evolutiei favorabile a preturilor alimentelor ce au contribuit la decelerarea inflatiei. Guvernatorul BNR a precizat ca efectele de baza vor duce la o crestere temporara a inflatiei in cea de-a doua parte a anului, fara sa depaseasca insa tinta de 3%. In februarie, rata anuala a inflatiei a coborat la 2,59%, un nou minim istoric.

BNR a decis, desemenea, reducerea ratei dobanzii la depozitele consitituite de banci la BNR la 1,25% de la 1,5%, precum si a dobanzii creditelor lombarde, la 9,25% de la 9,5%.

"Consolidarea inflatiei in interiorul bandei de variatie creeaza premisele unei cresteri sustenabile", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, BNR a inceput un ciclu de reducerea a dobanzii de politica monetara, receptat rapid de piata prin scaderea dobanzii intrabancare.

Tensiunile asimilate crizei datoriilor din zona euro s-au resimtit si pe piata romaneasca prin limitarea expunerilor reciproce ale bancilor, avand un impact nefavorabil asupra distributiei lichiditatii, iar activitatea BNR s-a reflectat mai greu pe segmentul creditarii.

"Asistam la o situatie duala. Avem pe de o parte un deficit de lichiditate in sistemul bancar, lucru reflectat prin faptul ca de la BNR se extrag saptamanal 5-6 miliarde de lei. Pe de alta parte, avem un surplus de lichidate la anumite banci.

Acest lucru reflecta tensiunile din Uniunea Europeana, dar si problemele pe care le au bancile-mama. Ele le-au cerut bancilor-fiica o imbunatatire a raportului dintre depozitele atrase si nivelul creditarii. O asemenea imbunatatire se va face in timp si va avea efecte. Noi pledam pentru ca ea sa se faca treptat", a mai adaugat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu reducere dobanda politica monetara, #BNR dobanda politica monetara, #Mugur Isarescu curs valutar , #Guvernator BNR