Isarescu: Tinem la o stabilitate a cursului pentru ca se transmite cel mai repede in preturi

Miercuri, 06 August 2014, ora 16:55
1579 citiri
Isarescu: Tinem la o stabilitate a cursului pentru ca se transmite cel mai repede in preturi

Banca Nationala a Romaniei este preocupata de stabilitatea cursului de schimb pentru ca volatilitatea acestuia se transmite cel mai repede in preturi, cu particularitatea ca se transmite foarte putin atunci cand leul se apreciaza si aproape dublu cand moneda nationala se depreciaza, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a precizat ca actuala apreciere a leului fata de principalele valute este conjuncturala, generata in principal de intrarile de capital pe fondul crizei din Ucraina.

"Cursul....se mai poate discuta ce a determinat aceasta apreciere semnificativa de aproape trei procente. Stim ca in Romania, impactul cursului asupra preturilor se transmite foarte repede, mult mai repede decat dobanda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: cand cursul se apreciaza, impactul in sensul scaderii preturilor este relativ limitat, cand se depreciaza, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumatate. Aceasta este si o explicatie de ce tinem la o stabilitate a cursului. (...) Mai ales daca vedem ca aprecierea cursului este conjuncturala", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca o flotare libera a cursului de schimb nu este potrivita pentru o tara ca Romania. "Nu e asa usor cu miscari mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate inchide o fabrica si deprecierea ulterioara nu o redeschide imediat", a mai spus guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stabilitate curs schimb, #Mugur Isarescu BNR, #apreciere leu , #Guvernator BNR