Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este o solutie

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 08:30
1132 citiri
Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este o solutie

Doar reducerea CAS nu este suficienta pentru a rezolva problema structurala a diferentei mari dintre numarul redus de contribuabili si cel de beneficiari, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca este nevoie de un program de creare de locuri de munca.

"Singura, reducerea CAS nu este o solutie, pentru ca iti creeaza alte probleme. Iesirea dintr-un cerc vicios este o treaba grea. Iti trebuie un program. Trebuie sa creezi locuri de munca, dar poti sa faci asa? Spui vreau locuri de munca, dar uite ca nu apar", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca in cazul in care raportezi munca salariala la faptul ca platitorii de impozite sunt putini, atunci constati ca platitorii de taxe si impozite ajung la 50-60% din impozitare, din costul fortei de munca, "ceea ce e foarte mult".

"Solutia pentru Romania e sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu si nici pe termen lung", a adaugat Isarescu.

Seful BNR considera ca nu este o solutie a inlocui o taxa cu alta, ci trebuie un program de creare de locuri de munca, mai ales in mediul rural, unde este vizibila sub-angajarea fortei de munca.

"Am discutat acest lucru si in comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialistilor bancii, daca pot sa imagineze scenarii de iesire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuatie imposibila: cum sa asiguri 'a la long' contributii, viabilitate si evitarea evaziunii si pe de alta parte, o multumire 'a la long' a pensionarilor. Si vedeti ca aproape nimeni nu e multumit", a subliniat Isarescu.

In opinia sa, un program de iesire din acest cerc vicios ar putea presupune reforme structurale, insa "trebuie sa fim mult mai concreti referitor la ceea ce inseamna reforme structurale si cum iesi din aceasta problema, pentru ca nu pot fi coborate nici contributiile, chiar daca toata lumea stie ca sunt ridicate, pentru ca iesi din sustenabilitatea fiscala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducerea cas, #mugur isarescu, #taxe impozite Romania, #guvernator bnr , #Guvernator BNR