Isarescu: Nu are fundament afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor

Marti, 08 Mai 2012, ora 19:05
1510 citiri
Isarescu: Nu are fundament afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor

Guvernatorul BNR. Mugur Isarescu, a declarat marti ca afirmatia ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor este fara fundament si ca in banci se afla economisirile romanilor, iar o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva.

"Doua raspunsuri pentru cei care spun ca economia ar fi mers mult mai bine daca cursul s-ar fi dus nu stiu unde. Nu vreau sa pronunt cifre. Aici nu e vorba de a proteja cateva milioane de romani si de firme care aveau credite in valuta, si acest lucru conteaza, dar este vorba de impactul unui faliment in masa la nivelul creditului de consum si a creditului corporatist.

Se reflecta si in bilantul bancilor, si aici nu este vorba de a proteja bancile. Cei care vorbesc cu usurinta de acest lucru uita ca in banci se afla economisirile romanilor. Acolo sunt mai multe zeci de miliarde de lei sub forma de economisiri si o dificultate la nivelul sistemului bancar nu e o problema cu care se poate juca cineva. Nu se joaca nimeni in lume cu sistemul bancar", a spus Mugur Isarescu.

Acesta a mai precizat ca "a vorbi despre costurile, despre faptul ca a platit contribuabilul roman salvarea bancilor, cred ca este o afirmatie fara fundament".

De asemenea, guvernatorul a declarat ca leul s-a depreciat dupa perioada 2008-2009.

"Referitor la acuzatia celor care spun ca am fi sacrificat dezvoltarea economiei romanesti de dragul celor care au credite in lei. Nu este adevarat si problema nu se pune asa. Cu alte cuvinte, daca s-ar fi depreciat leul mai mult se intampla cine stie ce minune in Romania.

In primul rand ca el s-a depreciat dupa anul de gratie 2008-2009. ....Leul s-a depreciat in conditii de piata cu functionarea, spun eu, buna a pietei valutare din Rominia cam cum s-a depreciat, de exemplu...seamana foarte mult cu evolutia coroanei cehe", a spus Isarescu.

Analistul economic Ilie Serbanescu declara, la inceputul lunii aprilie, ca prin mentinerea artificiala a cursului valutar, BNR a facut ca numarul celor care nu pot plati creditul la banca sa fie de doar 700.000, fata de 1,4 milioane, insa datoria a fost platita de cei care nu aveau credite.

#Mugur Isarescu declaratii, #Isarescu depreciere leu, #Isarescu salvare banci Romania , #Guvernator BNR