Isarescu: Controlul capitalului necesita un mix de politici sustenabile

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 15:13
1337 citiri
Isarescu: Controlul capitalului necesita un mix de politici sustenabile

Pentru controlul capitalului este necesar un mix de politici sustenabil, in caz contrar fiind necesare masuri prudentiale pentru a contrabalansa riscurile, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Declaratia guvernatorului BNR a fost facuta in cadrul conferintei "Public Policies and The Direction of Financial Flows", organizata cu prilejul reuniunii anuale a EABH (European Association for Banking and Financial History).

"Ne intoarcem acum tot la un float administrat, tintind si inflatia si fluxurile libere de capital. Inainte, bancile nu creditau suficient, ci doar anumite societati de stat. Apoi au inceput sa crediteze atat statul cat si mediul privat. Am vazut acum controale asupra capitalului, fluxurile par sa vina din nou in Uniunea Europeana. Pentru controlul capitalului este important sa ai un mix de politici sustenabil. Problema este ce se intampla daca nu avem.

Trebuie sa trecem la masuri prudentiale pentru a contrabalansa riscurile. Cele macro trebuie aplicate cu multa precautie pentru ca pot incuraja intrari semnificative de capital. Masurile prudentiale trebuie sa minimalizeze distorsiunile si sa fie aplicate in urma celorlalte masuri. Romania, din 2006, are politici prociclice", a spus Isarescu.

#BNR control capital, #capital Romania, #Mugur Isarescu control capital, #mugur isarescu inflatie , #Guvernator BNR