Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu, catre banci: Atentie, v-ati asumat riscuri pe care nu le puteti controla!

Isarescu, catre banci: Atentie, v-ati asumat riscuri pe care nu le puteti controla!

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat ca le-a spus bancilor, in contextul discutiilor privind creditele in franci, ca este de preferat sa negocieze corect cu clientii care au dificultati sa achite ratele la imprumuturi, decat sa nu mai obtina nimic sau sa execute niste garantii cu valoare mica.

"Putem sa le spunem bancilor: atentie, v-ati asumat riscuri pe care uitati ca nu le puteti controla! Intre a nu obtine nimic sau a executa niste garantii care au valoare mai mica si a negocia corect cu clientii, cred ca este de preferat sa negociati corect cu clientii dumneavoastra. Si acest lucru l-am facut", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, seful bancii centrale a reluat tema ca o negociere inseamna doua parti care se aseaza la masa, fara preconceptii si fara "pumn in masa".

"O negociere inseamna o negociere. Nu inseamna presiune mediatica, mi se pare extrem de gresita, nu difuzarea de informatii eronate, interpretari in afara legii, nu inseamna batut cu pumnul in masa (...) In cazul francilor inseamna element de presiune vanturarea numarului de 75.000 de debitori", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a reiterat ca banca centrala nu are atributii privind protectia consumatorilor, in opinia sa aceasta fiind aproape in contradictie cu supravegherea prudentiala a bancilor.

"Supravegherea si protectia consumatorului nu se imbina mai deloc, ca sa nu spun ca sunt conflictuale. Noi asiguram supravegherea prudentiala, urmarind respectarea cerintelor prudentiale, de natura cantitativa, solvabillitatea si lichiditatea, sau calitative, privind politica de asumare a risscurilor (...) Noi cerem bancilor sa recupereze banii, pentru ca nu sunt banii lor. Atunci Directia de Supraveghere se duce si intreaba: ai suficiente clauze, ai acoperit riscul, ai capital? (...) Ne-am asezat sa discutam cu bancile. Avem un instrument care nu este trecut in lege. Se numeste moral suasion, o activitate de influentare a bancilor, daca bancile nu au o solutie de mediere, dar fara sa mediem intre clienti si banci", a continuat Isarescu.

El a mai explicat ca BNR nu face verificari de conformitate si nici nu are "ambitia" sa vada fiecare contract in parte.

"Ar fi o absurditate, sunt vreo 2 milioane de contracte de credit. Cine ar putea sa solicite sa stim ce se intampla in vreo 2 milioane de contracte, fiecare cu vreo 100 de clauze. Daca am fi responsabili, de ce nu am da noi credite? Revenim la momentul 1990, cand toata creditarea se facea de la BNR", a adaugat seful bancii centrale.

Isarescu a explicat ca BNR nu este abilitata de lege sa intervena in contractele de credit, care sunt o expresie a libertatii individuale, legea partilor, precizand ca banca centrala nu a contestat calitatea instantelor de a decide ce clauze au fost abuzive.

"Daca nu au fost semnate in conditii legale, exista calea atacului in instanta pentru eliminarea clauzelor care nu sunt legale. Nu avem nimic impotriva (...) daca au fost, momiti, ademeniti, noi la BNR nu putem sa lucram cu acesti termeni. Se poate demonstra in instanta (...) De la confuzia privind supravegherea se ajunge la tot felul de acuzatii si responsabilitati", a conchis Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2969 ori