Isarescu: Bancile trebuie sa scada repede dobanzile la credite. Este in interesul lor

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:41
2091 citiri
Isarescu: Bancile trebuie sa scada repede dobanzile la credite. Este in interesul lor

Interesul bancilor comerciale este sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Mesajul nostru nu este legat neaparat de a imprima o tendinta, sa spunem impusa, bancilor comerciale. Eu m-am exprimat corect si revin. Este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari si anume rata creditelor neperformante, toti acesti indicatori depind de soldul creditarii, de volumul creditarii. Este in interesul lor",a spus Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale sustine ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.

De asemenea, Isarescu a precizat ca sursa de castig a bancilor va fi in perioada urmatoare nu din marja, ci din volum.

In ceea ce priveste pastrarea de bani in cutiile de valori, guvernatorul a spus ca aceasta reflecta neincredere, iar in cazul reclamatiilor de furt din casete trebuie lasate autoritatile sa termine investigatiile.

"Tendinta aceasta am observat-o inca de la declansarea crizei. Chiar de la aceasta masa in 2008-2009 spuneam despre procesul care reflecta criza - lipsa de incredere: omul se ducea la banca, scotea banii din cont si se ducea la subsol si depunea in caseta. Si atunci erau dobanzi, de 8-10-12-14%. Reflecta neincredere si ma opresc la neincredere cu toate dimensiunile neincrederii",a mai spus Isarescu.

#guvernatorul bnr, #guvernator Mugur Isarescu, #dobanzi credite banci , #Guvernator BNR