Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernatorul atrage atentia: BNR are o problema in a fructifica rezerva internationala

Guvernatorul atrage atentia: BNR are o problema in a fructifica rezerva internationala


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca, in ultima perioada, a aparut in discutie fructificarea rezervei internationale, recunoscand ca aceasta este o problema fata de acum 5-6 ani, dar ca rezerva a protejat Romania de dezechilibre mai mari.

"Am vazut recent o discutie incipienta, stiu ca se va amplifica, ce face Banca Nationala ca nu mai fructifica rezerva internationala? Asa este. Avem o problema majora, e o problema de costuri in definitiv a bancii centrale, pentru ca o rezerva destul de mare care ne-a ferit de dezechilibre mai mari, de fluctuatii mai mari nu mai aduce la fructificare ce aducea acum 5-6 ani. Aceasta se intampla si la nivelul bancilor comerciale", a spus Isarescu.

El a declarat ca BNR nu mai reuseste sa fructifice rezerva internationala nici la 10% din cat o fructifica in trecut.

De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca nimeni nu vrea sa discute despre costurile "amortizoarelor" folosite pentru atenuarea vulnerabilitatilor.

"Pe de o parte se spune cam asa: "Guvernatorul a zis ca criza nu ne va afecta". Nu am zis niciodata asa ceva, pe de alta parte am vrea sa nu ne afecteze, "ce masuri ati luat?". Ideea este privita ca un fel de minune. De undeva trebuie cineva sa dea o minune si sa izoleze Romania si sa o fereasca de fenomenele de criza. Ori aici e problema.

Trebuie sa explicam cum evaluam viitorul, cum evaluam vulnerabilitatile si riscurile si ce facem sa le atenuam, pentru ca de evitat in totalitate este imposibil sa le eviti. Dar, pe de alta parte, ceea ce nu se discuta deloc in societatea romaneasca este ca toate aceste amortizoare au costuri. Pentru ca veti vedea ca pe masura ce ele sunt introduse, va veni iarasi un mare analist sa zica: "Aoleu ce ne-a costat aceasta", a mai spus Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 959 ori