BNR nu va restrictiona creditul in valuta

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 13:32
1305 citiri
BNR nu va restrictiona creditul in valuta
Sursa:romaniainternational.com

BNR nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin proiectul de regulament privind limitarea imprumuturilor de consum, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care a precizat ca prevederile initiale au fost doar "slefuite", fara sa fie operate multe schimbari.

Membri Consiliului de Adminitratie al BNR discuta vineri, 28 octombrie, noile prevederi din regulamentul referitor la creditele in valuta pentru locuinte, pentru care nu exita restrictii, conform spuselor lui Mugur Isarescu.

BNR a prezentat la inceputul lunii septembrie un proiect de regulament potrivit caruia creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.

Pentru creditele imobiliare, debitorul va detine un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite valuta locuinte, #mugur isarescu , #Guvernator BNR