Interviurile Business24.ro
Mugur Isarescu

Despre Mugur Isarescu

Constantin Mugurel Isarescu este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, functie pe care o detine din 1990. Aceasta performanta i-a asigurat un loc in Cartea Recordurilor. Isarescu este de profesie economist. S-a nascut pe 1 august 1949, in comuna Dragasani, judetul Valcea. Este casatorit si are doi copii. Acesta a fost si premierul Romaniei din decembrie 1999 pana in noiembrie 2000.

Studii

- 1989 – a obtinut doctoratul in economie - 1971 – a fost seful echipei de cercetare a Institutului de Economie Mondiala din Bucuresti - 1971 – a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

Activitate profesionala

- Din septembrie 1990 pana in prezent este guvernatorul BNR - Intre 22 decembrie 1999 si 28 noiembrie 2000 a fost premierul Romaniei - In 1990 a facut parte din Ministerul Afacerilor externe, dupa care a fost reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii - Intre anii 1971 si 1989 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială din Bucureşti 

Guvernatorul BNR

In septembrie 1990, premierul Petre Roman l-a numit pe Mugur Isarescu guvernator al Bancii Nationale. Acesta detine si in ziua de azi aceasta functie, fiind considerat de multi premierul din umbra al tarii. In general, o Banca Nationala are putere decizionala independenta de partidele aflate la putere.

In Cartea Recordurilor si in Clubul de la Roma

In iulie 2009, Mugur Isarescu a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci nationale. Isarescu a obtinut aceasta distinctie din partea World Records Academy, dupa aproape 20 de ani de conducere a BNR. Isarescu este singurul oficial roman membru al Comisiei Trilaterale. Acesta este totodata membru al Clubului de la Roma.

Premierul Isarescu

Intr-un moment foarte dificil pentru Romania, in noiembrie 1999, Mugur Isarescu a acceptat sa devina premierul indepedent al Romaniei, sprijinit de CDR. Dupa mineriadele de la Costesti si Stoenesti, presedintele de atunci Emil Constantinescu si poetul Mircea Dinescu au reusit sa-l convinga sa preia portofoliul lui Radu Vasile. In perioada în care a fost prim-ministru, Banca Nationala a fost condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari. Din Cabinetul Isarescu au facut parte printre altii Petre Roman (Externe),  Valeriu Stoica (Justitie), Sorin Frunzaverde (Aparare), Decebal Traian Remes (Finante), Radu Berceanu (Industrii), Traian Basescu (Transporturi), Crin Antonescu (Sport) si Ion Caramitru (Cultura).

Candidat la presedintie

In octombrie 2000, premierul Mugur Isarescu s-a lansat in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, ca independent sprijinit de CDR. Desi in sondaje era cotat cu 20% din preferintele electoratului, la scrutinul din noimbrie 2000, Mugur Isarescua obtinut doar 9,54% din voturi, iesind pe locul 3 dupa Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

Pasionat de vinuri

Marea pasiune a guvernatorului BNR este vinul de Dragasani. Mai exact, Cramposia, un soi vechi, romanesc. Isarescu il cultiva pe patru hectare pe care le detine la Dragasani. Vinul de Dragasani al lui Isarescu este vestit printre prieteni si invitatii straini, pe care ii serveste cu cate-o sticla. Vecinii spun ca il vad mereu pe Isarescu, in trening sau mai des intr-un halat, dand cu sapaliga printre araci.