Seful BNR sta pe uscat in afacerea cu vinuri din cauza sistemului bancar

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:05
4623 citiri
Seful BNR sta pe uscat in afacerea cu vinuri din cauza sistemului bancar
Sursa foto: Gandul

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este suparat pe bancile comerciale pentru ca nu ii crediteaza afacerea cu vinuri, un business inceput in urma cu un deceniu. Isarescu acuza conditiile de creditare, in special cerintele de garantare a imprumuturilor.

Business24 iti prezinta evolutia afacerii guvernatorului BNR, care a reusit sa isi dubleze cifra de afaceri in 2011, comparativ cu anul precedent, dar care a resimtit efectul crizei, prin injumatatirea profitului net.

Oamenii de afaceri au empatizat cu Isarescu, miercuri, cand acesta s-a aratat nemultumit de criteriile de creditare, care ii complica existenta afacerii sale cu vinuri.

Mugur Isarescu le-a reprosat bancherilor ca pentru finantarea afacerii sale acestia accepta ca garantie doar cisternele, fara alte active, precum vinul imbuteliat sau terenul. La randul lor, bancherii isi justifica decizia, invocand "normele bancii centrale", dar Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, sustine ca directorii bancilor isi stabilesc normele care sunt ulterior validate de banca centrala.

"Colegii mei, bancherii, accepta ca garantii de la vinaria mea doar cisternele de vin. Nu si vinul imbuteliat, care cica dispare. Pai cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau in garantie pamantul, nu iau alte active. E si o chestiune de incredere poate", a afirmat Isarescu la dezbaterea "Isarescu si invitatii sai", organizata la BNR.

Vinurile lui Isarescu, apreciate de cunoscatori

O chestiune de incredere sau nu, cert este ca businessul cu vinuri al sefului de a BNR este unul cu potential, care a crescut incet, dar sigur, sub atenta supraveghere a bancherului roman, dar si a celor trei asociati: sotia Elena Isarescu, fiica Ileana Lacramioara Isarescu si fiul Costin Mugur Isarescu. Directorul comercial al firmei este Cristian Dina.

Fiul guvernatorului este si administratorul firma Mar SRL, infiintata in 2003 si se bucura de un stil de viata monden, fiind un apropiat al petrecerile din cluburile scumpe si mandrul posesor a trei bolizi. Sora sa, Lacramioara Isarescu, a terminat Harvardul si este sefa pe Romania a programului guvernamental pe care firma IBM il implementeaza in tara.

Casa si vinaria lui Isarescu, estimate la 60.000 de euro. Sursa foto: Adevarul

Firma administrata de fiul lui Isarescu a reusit sa isi dubleze cifra de afaceri in 2011, cand a crescut de la 1.168.011 lei (266.000 de euro) cat raportase in 2010 la 2.098.735 lei (478.000 de euro) in 2011, conform datelor de la Registrul Comertului.

Tot in urma cu doi ani, respectiv in 2011, firma MAR nu a avut nicio pierdere bruta, profitul net fiind de 393.751 lei (89.000 de euro), cu aproximativ 50% mai putin fata de anul precedent, cand firma aduce un profit net de 619.366 (141.000 de euro). Situatia financiara pentru 2012 nu este inregistrata.

Drumul vinului

Pe site-ul oficial al vinariei Casa Isarescu se prezinta "povestea" vinului de Dragasani, care nu a scapat de atacul filoxerei de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Refacerea podgoriilor s-a facut in cea mai mare masura dupa modelul francez, in special datorita familiilor bogate care aveau proprietati in zona (Bratianu, Stirbei).

Vinaria lui Isarescu are 40 de hectare de teren. Sursa foto: Casaisarescu.ro

"In consecinta, alaturi de soiurile locale au aparut foarte multe soiuri din zona Bordeaux - Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon. De mentionat ca podgoria Dragasani se afla situata, ca si zona Bordeaux, la cativa zeci de km la sud de paralela 45", conform site-ului oficial.

Vinaria ar putea fi listata la bursa

La inceputul anului trecut, Isarescu spunea ca vrea sa listeze vinaria la bursa, pentru "a da un exemplu micilor investitori despre cum poti face rost de bani". Totusi, la acea data au existat voci care spuneau ca vinaria guvernatorului este prea mica pentru a fi listata la categoria superioara a bursei si ca ar fi pacat sa se piarda printre sutele de companii cu lichiditate mica de la categoriile inferioare.

Vinaria consta in 40 de hectare de teren, dintre care 30 cu vie la Dragasani, in judetul Valcea, unde sunt cultivate Cramposie, Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc si Cabernet Sauvignon, dar si o statie de vinificatie cu o productie de cateva mii de sticle pe an.

Captura cu un magazin online unde se vand vinurile lui Isarescu

Vinurile produse de Casa Isarescu, foarte apreciate in cercurile de specialitate, sunt savurate doar de un cerc relativ restrans, in conditiile in care distributia este limitata doar la restaurante si unitati de retail selectate.

Sticlele cu vin ale guvernatorului se vand cu preturi cuprinse intre 5 euro si 15 euro, la resturante precum Plaza Hotel sau Arte & Vino, din Capitala, care cer in special soiul Cramposie, aproape disparut de pe meleagurile noastre.

Detaliu de prezentare al vinurilor lui Isarescu. Sursa foto: Gandul

Tamaioasa romaneasca sec si demidulce, Feteasca regala, Cabernet sauvignon si Sauvignon blanc sunt sortimente la fel de cautate, produse in cramele de la Dragasani.

Magazinul de cafea premium al lui Gheorghe Florescu se numara printre putinele locatii individuale unde vinul produs sub emblema Casa Isarescu poate fi cumparat.

Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca sau Negrul de Dragasani, dar si Cabernet Sauvignon REZERVA, un vin foarte valoros, toate produse sub brandul Casa Isarescu se gasesc si in magazinele de vinuri online, cum ar fi vinpremium.ro, la preturi cupinse intre patru si 18 euro.

Bancher, antreprenor si proprietar de pensiune

Casa din Dragasani, care apare pe eticheta sticlelor de vin produse de firma lui Mugur Isarescu, a fost reabilitata cu bani europeni si urmeaza sa fie redeschisa pentru turisti, cel mai probabil anul acesta.

Casa Isarescu va fi deschisa turistilor. Sursa foto: Casaisarescu.ro

Firma detinuta guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a atras anul trecut fonduri europene prin Programul Operational regional la nivelul Regiunii Sud-VEst Oltenia pentru transformarea cladirii existente in pensiune. Valoarea intregului proiect este de peste 330.000 de euro, iar firma a solicitat finantare de aproape 200.000 de euro.

#afacere vinuri ISarescu, #vin Casa Isarescu, #pret vin Isarescu, #Mugur Isarescu BNR , #Afaceri