Ingredientele puterii

Vineri, 01 Septembrie 2006, ora 11:20
1379 citiri

Increderea publicului, notorietatea si autoritatea definesc puterea la romani, este concluzia dezbaterii cu tema "Puterea in societatea romaneasca", desfasurata joi, la initiativa saptamanalului Banii Nostri.Dezbaterea, care pregateste lansarea editiei 2006 a anuarului A'Cei mai puternici 66 romaniA' i-a adus fata in fata pe Ion Iliescu, Petre Roman, Cozmin Gusa, Monica Tatoiu, Renate Weber si Andreea Marin, personalitati reprezentative pentru tipurile de putere identificate de anuar in Romania (puterea de decizie, puterea de influenta, puterea financiara si puterea de simbol).

Fostul premier Petre Roman a adus in discutie tema increderii: A'Puterea, dupa mine, este egala cu increderea, este egala cu cata incredere are publicul, oamenii, poporul in tine, ca e vorba de politica, de vedete de televiziune sau de societatea civila,A' a declarat el.

Din perspectiva lui Cozmin Gusa, increderea conteaza in perioadele electorale, insa in afara acestora primeaza puterea de influenta, care nu mai tine de incredere, ci de notorietate. A"Cei care au exercitat puterea in societatea romaneasca dupa 1989 n-au facut-o, in majoritate, decat printr-o procedura de santaj. [...] Atunci este foarte usor sa schimbi directia unei decizii, cand apare iminenta deciziei. [...] Aceasta este adevarata putere, dar nu este normalitatea,A" opineaza presedintele PIN.

Presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, a agreat, la rindul ei, existenta unei puteri oculte, invizibile. A'E convingerea mea ca din 1990 incoace altcineva decat cei pe care ii vedem in fata a facut agenda pentru Romania.A', a declarat ea.

Ion Iliescu crede insa ca A'relatiile de putere adevarata sunt cele dintre stat si cetateanA", puterea propriu-zisa fiind cea care imbraca forme institutionale. Fostul presedinte a propus sintagma de A"autoritateA', care implica autoritatea morala si tine de legitimitate si transparenta. A'Eu am cautat sa-mi prezerv si sa-mi cultiv autoritatea. In masura in care oamenii ma stimeaza si ma apreciaza, in asta consta forta mea. Eu n-am exercitat niciodata puterea, ci autoritatea,A' a spus cel care a condus Romania vreme de 10 ani.

Cu totul altfel este privita puterea simbolica, mijloacele simbolice fiind, potrivit lui Ion Iliescu mai puternice uneori decat alte tipuri de putere. A'In cazul meu, trebuie redefinita notiunea de putere,A' a spus si Andreea Marin. A'Un show de televiziune are o putere limitata, are puterea de constientizare, nu poate rezolva probleme la nivelul comunitatii, ci doar punctual, dar poate sa atraga atentia. Cei ce au puterea in adevaratul sens al cuvantului ar trebui sa o foloseasca, ar trebui sa ia aminte,A' a declarat vedeta. Ea a aratat insa ca in cei opt ani ai emisiunii sale, a descoperit puterea solidaritatii.

In schimb, omul de afaceri Monica Tatoiu defineste puterea ca fiind A'accesul neintermediat la resurse, la resursele emotionale in cazul vedetelor de televiziune, la resursele financiare in cazul puterii politice. Nu exista nici o diferenta intre ce se intampla in sfera politica si in multinationaleA' a mai spus directorul general al Oriflame.

Dezbaterea A'Puterea in societatea romaneascaA' face parte din seria de evenimente prilejuite de lansarea anuarului A'Cei mai puternici 66 romaniA', a carui a treia editie va aparea la standuri luni, 11 septembrie, impreuna cu numarul 203 al saptamanalului Banii Nostri.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...