Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza externa afecteaza in special sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare

Criza externa afecteaza in special sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare

Criza internationala va afecta si economia romaneasca, mai ales domeniile cu grad ridicat de indatorare, cele mai expuse fiind sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare, ceea ce ar putea sa afecteze cresterea economica, apreciaza reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania."In contextul crizei mondiale, trebuie sa lansam o dezbatere publica despre sectoarele care sunt afectate si cum le vom salva. Dezvoltatorii imobiliari, firmele de constructii si toate domeniile in care exista un grad ridicat de indatorare", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.


El a aratat ca guvernul ar trebui sa caute solutii pentru a sprijini aceste sectoare si nu sa se gandeasca sa adopte masuri de sprijinire a bursei.


"In loc de solutii pentru aceste sectoare, avem reactii aiurite, de sprijin a bursei, in conditiile in care piata de capital este o solutie marginala in Romania", a precizat Pogonaru.


In opinia sa, dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu mai multe probleme, printre care cele mai grave fiind scumpirea materiilor prime, a costului cu forta de munca si, mai nou, a creditelor.


"Sunt dezvoltatori care au finantare proprie de 20%, au intarzieri la vanzarea locuintelor si alearga acum dupa bani din banca in banca. Sigur vor fi castigatoare proiectele care sunt amplasate in zone bune, celelalte nu", a mai spus Pogonaru, adaugand ca alte sectoare afectate de criza de lichiditati de la nivel mondial sunt textilele si, in general, sectoarele care lucreaza cu marja de profit redusa.


La randul sau, Monica Tatoiu, membru al AOAR si directorul general al Oriflame Romania, a aratat ca pe langa dezvoltatori si constructori, toate firmele conexe acestor activitati au probleme cu afacerile.


"Firmele de materiale de constructii, de amenajari interioare si toate cele care activeaza in sectoare de interfata in constructii au inregistrat scaderea cifrei de afaceri", a spus Tatoiu.


Reducerea activitatii in domeniul constructiilor ar putea sa afecteze cresterea economica, acest sector fiind unul dintre motoarele avansului PIB.


"Aparent economia romaneasca merge. Merge insa ca o masina cu patru roti, dintre care una merge foarte repede - PIB-ul, o alta roata se tine dupa prima - investitiile, iar celelalte doua nu functioneaza, dar trag in jos performantele economice - datoria externa si deficitul de cont curent", a spus Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR.


Bostina a precizat ca Romania are nevoie de o crestere economica anuala cu 4 puncte procentuale peste media Uniunii Europene pentru a fi competitiva pe piata unica.


"Amortizarea socului crizei asupra economiei romanesti poate veni de la multinationale care s-au adaptat situatiei si s-au orientat spre piete care inca merg. Problema vine insa de la firmele mici si mijlocii care nu au bani de promovare pe aceste piete", a mai adaugat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2489 ori