Cat de grava este criza din piata imobiliara romaneasca?

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 11:13
7717 citiri
Cat de grava este criza din piata imobiliara romaneasca?

Desi efectele crizei financiare globale sunt simtite si la nivelul tarii noastre, mai putin, au demostrat ca astfel de fluctuatii sunt normale si pot contribui la o maturizare a pietei.

Cel putin asa considera o mare parte a analistilor si dezvoltatorilor imobiliari consultati de NewsIn.  Aflati in conditii de criza, dezvoltatorii se declara optimisti. 

Plecand de la principiul ca totul se reconstruieste si ca un om de afaceri bun trebuie sa stie sa faca fata oricarui moment de criza fara a se panica, directorul general al companiei Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei, vede in acest moment, in Romania, un loc bun pentru afaceri stabile si un avantaj in faptul ca piata imobiliara se aseaza. Acesta considera ca un profit de 40% este suficient si ca "tunurile imobiliare" nu sunt afaceri pentru oameni seriosi. "Investitorii nu sunt speriati. In business, nu exista a te speria, a te certa sau a te bucura foarte mult. Este doar un business pe care trebuie sa-l duci cu profesionalism pana la capat", afirma Apetrei.


Potrivit acestuia, situatia din Romania ultimelor luni a fost una normala si era inevitabil sa se intample asa. "Orice piata este in continua miscare, cererea si oferta nu raman niciodata la fel. Dar situatia de la noi nu a fost una de criza propriu-zisa, ci inceputul unui proces de maturizare. Nu poate exista o cadere efectiva a pietei, ci o incetinire sau o relansare. In acest moment, piata imobiliara din Romania este la maturizare si nu prezinta simptomele unei caderi", a mai declarat reprezentantul QCM.


Analistii Coldwell Banker Affiliates of Romania considera ca efectele crizei financiare globale "nu ne afecteaza, cel putin nu in acest moment".


"Singura temere ar putea fi legata doar de sporirea gradului de confuzie a cumparatorilor. Nu exista consecinte asupra activitatii companiei din Romania. Coldwell Banker Affiliates of Romania are structuri total independente", a declarat directorul executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania, Valentin Ilie.


La randul sau, directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Neocasa, Georgiana Sandu sustine ca piata imobiliara din Romania si implicit preturile locuintelor au fost afectate mai mult de zvonistica de pe piata, decat de criza din SUA, Marea Britanie si Spania. Totodata, Sandu este de parere ca lansarea unor noi produse bancare ar putea revigora vanzarile de locuinte, dupa ce in prima parte a anului numarul de tranzactii imobiliare a fost mult mai mic decat in perioda similara a anului trecut. Aceasta mai spune ca in perioada urmatoare unii clienti vor iesi din starea de expectativa, iar tranzactiile ar putea fi reluate.


Situatia din Romania este una absolut normala dupa criza economica mondiala, sustine si directorul de marketing al companiei Seven Hills, Nimrod Zvik. "In plus, piata romaneasca de real estate se misca, se aseaza si toate fluctuatiile aparute in ultimul timp sunt normale. Tot acest proces, accentuat de zvonuri si de reactii a zvonuri, poate fi caracterizat ca o maturizare, nu ca o criza. Trecem printr-un proces de corectare, de ajustare, dar cred ca pana in 2009 ritmul normal al  tranzactiilor va fi reluat", a mai spus Nimrod Zvik pentru NewsIn.


Piata imobiliara se afla intr-o situatie de asteptare, de asezare, spune si dezvoltatorul proiectului Obor Towers.  "Avem incredere in piata romaneasca de real estate si privim cu interes aceasta situatie care poate fi caracterizata drept normala in contextul crizei economice internationale. Inevitabil, oamenii nu pot amana la infinit cumpararea unei locuinte de care chiar au nevoie, asa incat probabil ca vor incepe sa cumpere in curand. In orice caz, situatia poate fi caracterizata drept una de asteptare, in nici un caz nu poate fi perceputa ca o criza", a declarat pentru NewsIn, omul de afaceri israelian Hai Solomon, dezvoltatorul proiectului Obor Towers.


Mai putine credite pentru dezvoltatorii imobiliari


Cu toate acestea, nu pot fi negate dificultatile carora trebuie sa le faca fata dezvoltatorii imobiliari.


In prezent, sectorul constructiilor se confrunta atat cu o crestere a pretului materiilor prime, cat si cu dificultatea obtinerii finantarilor bancare, considera presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. De asemenea, Monica Tatoiu, membru AOAR, spune ca este ilogic sa presupunem ca economia romaneasca nu va fi influentata de criza financiara de la nivel global. "Sectoarele care au contribuit la cresterea produsului intern brut sunt sectoare care au nevoie de finantare. Finantarea o obtin de la bancile din Romania, care apeleaza la resursele bancilor mama din strainatate, care sunt afectate de criza financiara", a spus aceasta.


Directorul de investitii al Immoeast, Edgar Rosenmayr afirma recent ca piata imobiliara din Romania este mai putin afectata, comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, de criza creditelor de la nivel international.


Totusi, reprezentantii Immoeast considera ca dezvoltatorii imobiliari gasesc mult mai greu finantare pentru proiectele anuntate in Romania, iar acesta ar fi unul dintre efectele negative ale crizei internationale.


Dezvoltatorul imobiliar austriac a anuntat saptamana trecuta ca va "ingheta" o parte din proiectele anuntate, inclusiv pe piata din Romania, si va opri din bugetul de 4,4 miliarde euro alocat acestora cel putin doua miliarde de euro, cu scopul de a asigura lichiditati societatii. Decizia a fost luata, potrivit analistilor, odata cu prezentarea rezultatelor financiare din primul trimestru si va duce la o stopare a lucrarilor anumitor proiecte imobiliare si chiar la anularea unora, in special in Romania. "Acest lucru poate fi realizat prin intarzierea sau anularea unor viitoare etape ale unor proiecte anuntate si prin amanarea sau anularea proiectelor intarziate, dar aflate inca in stadiu de planificare. Cu toate acestea, proiectele aflate deja in stadiu de constructie vor fi continuate cu siguranta", se arata intr-un comunicat al Immoeast.


Potrivit directorului departamentului de evaluare de la Cushman & Wakefield Activ Consulting, Dan Ionascu, ultimele evenimente din piata financiara de peste ocean au condus catre o inghetare a pietei imobiliare la nivel de tranzactii institutionale.


"Motivul este foarte simplu: atat investitorii cat si bancile din Romania se imprumuta de la bancile din afara. In momentul in care exista o amenintare pentru ele, acestea isi redirectioneaza fondurile catre achizitionarea propriilor actiuni, ferindu-se astfel de preluari ostile. Prin urmare nu mai acorda fonduri pentru terti", sustine reprezentantul Cushman.


Acesta este de parere ca miscarile cele mai notabile vor fi scoaterea la vanzare a portofolii intregi de proprietati de catre fondurile de investitii si chiar de catre banci in cautarea de lichiditati. "In aceasta masura piata poate deveni una suprasaturata de oferta imobiliara ceea ce va duce astfel la o aglomerare de oferte si prin aceasta prisma la o scadere a preturilor. Cea mai mare problema este lipsa lichiditatilor si de aici vin consecintele", a adaugat Ionascu.


Cu toate acestea, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseel a declarat luni, 22 septembrie, ca piata imobiliara nu va avea de suferit din cauza ieftinirii din ultima perioada a apartamentelor pentru ca "cererea este oricum puternica si va sustine cresterea pietei imobiliare, care se va ajusta in perioada urmatoare". Acesta a mai spus ca aceasta criza financiara internationala se va resimti in Romania doar pe termen scurt, impactul cel mai puternic fiind asupra creditelor mai scumpe si a finantarilor in sume mari.


Analistii spun ca sunt motive intemeiate pentru scaderea numarului de tranzactii


In ceea ce priveste motivele scaderii numarului de tranzactii, consultantii si analistii imobiliari sustin ca pentru toata aceasta situatie se pare ca exista motive bine intemeiate si explicatii plauzibile. In primul rand, acestia sustin ca investitorii nu mai cumpara zeci de locuinte dintr-un complex rezidential pentru a le revinde, pentru ca profitul nu mai este la fel de mare.


"In Romania nu mai poti face profit de 200-300 % din imobiliare. Speculatiile cu terenuri sau revanzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40%", a explicat directorul general al Quantum Management & Consulting.


In al doilea rand, o mare parte a cumparatorilor au asteptat o asezare a pietei si au refuzat sa cumpere intr-un moment de incertitudine, daca nu era strict necesar, astfel incat au marit numarul de tranzactii nerealizate. Cel mai important motiv il reprezinta, insa, perioada verii, care nu a fost niciodata cea mai buna pentru vanzarile de imobiliare dar, pentru ca a coincis cu discutiile despre marea criza imobiliara, situatia a fost receptata ca o confirmare a tuturor acestor zvonuri.


Dupa acelasi sistem, septembrie a fost dintotdeauna o perioada de relansare a pietei imobiliare si, dupa cum spun analistii, in acest an va coincide si cu o asezare a pietei pe fagasul ei normal.

"Piata imobiliara nu stagneaza, ci se misca, doar ca investitorii sunt mult mai prudenti. Exista  insa semnale ca din luna septembrie piata isi revine, iar companiile multinationale au inceput sa caute terenuri, asa incat piata se va aseza", mai spun analistii.


Dezvoltatorii ofera reduceri si vin cu noi metode pentru a-si vinde apartamentele


Totusi, in conditiile in care piata romaneasca tarverseaza o perioada fluctuanta in ceea ce priveste preturile, inchirierile si vanzarile, unii dezvoltatori de proiect imobiliare incearca si alte metode pentru a-si vinde apartamentele.


Solutia gasita dupa o analiza atenta a pietei este una ingenioasa: cei care construiesc blocul nou ii gasesc viitorului proprietar (n.red. daca acesta are un apartament vechi de vanzare) un chirias pentru apartamentul vechi sau chiar pentru cel nou, in cazul in care il achizitineaza ca investitie.  Mai mult decat atat, daca nu se gaseste un chirias, dezvoltatorul se obliga contractual sa-i plateasca el insusi chiria clientului, astfel incat acesta sa beneficieze in mod constant de o suma de bani din care sa isi poata plati ratele bancare.


Dezvoltatorii imobiliari apeleaza, totodata, si la modalitati de plata tot mai diverse si mai numerose, in incercarea de a se apropia de cerintele cumparatorilor si de-a si vinde apartamentele din cadrul ansamblurilor rezidentiale,dupa ce numarul tranzactiilor a scazut. Astfel, ofertele dezvoltatorilor prezentate zilele acestea la targurile de profil aduc reduceri de circa 8.000-10.000 de euro pentru un apatament de trei camere si de 5.000-7.000 de euro pentru o locuinta cu doua camere intr-un ansamblu rezidential nou.