Nabucco devine viabil numai daca UE securizeaza investitiile si cererea

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 10:47
1610 citiri
Nabucco devine viabil numai daca UE securizeaza investitiile si cererea

UE trebuie, mai mult ca oricand, in contextul crizei din Georgia si al crizei financiare, sa gaseasca o modalitate prin care sa ofere garantii pe termen lung tarilor investitoare in proiectul Nabucco si tarilor furnizoare de resurse, a declarat ,pentru NewsIn, expertul norvegian Ole Gunar Austik.

"Nabucco este ca si finalizat pe hartie, dar cam atat. Nimeni nu ofera niciun fel de garantie. Tarile care investesc vor sa isi securizeze investitia, tarile care furnizeaza vor sa le fie asigurata o cerere minima", a afirmat Ole Gunar Austik, expert al Institutului Norvegian pentru Afaceri Internationale.


Pe o piata liberalizata, investitiile si cererea nu sunt garantate, nimeni nu este 100% de ceea ce se va intampla, a punctat Gunar Austik, senior research fellow pe probleme de securitate energetica.

Insa pentru expertul norvegian, marea provocare careia trebuie sa ii faca fata UE este elaborarea unui cadru securizat pentru contractele care urmeaza sa fie semnate. "Acesta este riscul pietei liberalizate. Solutia este dezvoltarea unor relatii pe termen lung, intreaga piata a energiei europene se dezvolta prin contracte semnate pe termen lung", a detaliat expertul.


"Provocarea UE de a crea un cadru stabil pe termen lung pentru Nabucco este cu atat mai mare cu cat preturile sunt tot mai volatile, iar pentru investitori aceasta este o problema esentiala", a subliniat acesta.


In cadrul acestor relatii contractuale pe termen lung este, potrivit lui Gunar Austik, mult mai usor de acceptat o piata liberalizata. "Este nevoie de o noua structura, este nevoie de o schimbare de viziune. Atat rusii, cat si europenii trebuie sa isi regandeasca demersurile", a evidentiat expertul.


"Eu nu vreau sa reneg filosofia pietei libere, dar e clar ca pe piata energiei trebuie gasita o modalitate prin care statul sa se implice pe piata, un echilibru al implicarii. Dupa parerea mea, statul trebuie sa se implice pentru a face ca aceasta piata si acest sistem sa functioneze. Proiecte ca Nabucco au nevoie de implicarea statului pentru mentine acordurile pe termen lung. Pur si simplu, pentru a mentine contracte pe 15-20 de ani ai nevoie de semnatura politica. Chiar daca este vorba de parteneri comerciali, statul trebuie sa se implice. Statul poate oferi garantii suplimentare ca totul va functiona asa cum trebuie. Practic, trebuie sa gasim un mix intre sistemul liberal al americanilor si sistemul de stat din Orientul Mijlociu", a declarat Ole Gunar Austik.


Teoria sa se extinde si asupra Uniunii Europene. "UE trebuie sa se implice in elaborarea unei politici energetice unice. Nu poate lasa lucrurile asa. Implicarea la acest nivel poate reglementa preturile, piata. Trebuie sa ne concentram asupra modalitatii de realizare a celui mai bun mix, nu sa ne intrebam daca ar trebui facut acest mix sau nu", considera Gunar Austik.


Comparand proiectele concurente de pe piata energetica, expertul norvegian considera ca Nabucco este un proiect mai complex decat South Stream, "un proiect care implica mai multe parti, fiecare dorind sa se simta asigurata intr-un fel". "Modelul rusilor pentru South Stream e foarte simplu, ei impun contracte pe termene foarte lungi, dar care totusi le lasa spatiu de manevra pentru a fi flexibili", a explicat acesta.


Gunar a respins teoriile potrivit carora tarile europene ar trebui sa renunte la implicarea in South Stream. "Europa trebuie sa isi diversifice sursele de energie, dar Rusia va ramane intotdeauna in ecuatie. E normal ca Rusia sa se opuna. Ea ar avea beneficii daca ar ramane in control total asupra surselor energetice, Europa are beneficii daca diversifica sursele", a explicat el.


Expertul norvegian considera ca o solutie in acest sens este acordarea unei atentii sporite Iranului. "Pe termen lung, cred ca Iranul trebuie sa fie luat in considerare ca tara furnizoare. Chair daca acum e greu sa ne imaginam ca Iranul ar putea deveni un partener de incredere al UE, daca gandim pe termen lung atunci ne dam seama ca este o solutie foarte buna", a subliniat Gunar Austik.


"Tarile furnizoare depind de exporturi. Cred ca daca UE s-ar angaja intr-o relatie de schimburi cu Iranul, tensiunile s-ar reduce. La momentul de fata, Iranul este problematic, dar Rusia devine si mai problematica. Resursele de gaz si petrol sunt in general in tari problematice, asa ca trebuie sa diversificam furnizorii de enregie", a conchis expertul Institutului Norvegian pentru Afaceri Interntionale.


Proiectul Nabucco, gandit sa trasporte gaze naturale de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia, asociaza sase tari (Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia si Germania), dar are probleme in a demara, mai ales din cauza finantarii insuficiente. Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream , la care sunt asociate Bulgaria si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul mondial al energiei, in iunie.


Ungaria intentioneaza sa organizeze in ianuarie 2009 un summit Nabucco la Budapesta, la care vor participa liderii tarilor vizate. Sustinut de grupul austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, Nabucco ar urma sa aduca incepand din 2013 gazul din Marea Caspica spre Austria prin Turcia si Balcani, pe un traseu de 3.300 kilometri. Recent, costurile de constructie a conductei au fost reevaluate la 7,9 miliarde de euro, in loc de 4,4 miliarde de euro.