Companiile petroliere neaga existenta unei intelegeri neconcurentiale

Marti, 02 Noiembrie 2004, ora 10:20
1124 citiri

In toata lumea, comerciantii de carburanti practica preturi similare la pompa, spun reprezentantii benzinarilor.Asa cum se poate observa cu ochiul liber, preturile la carburanti la statiile benzinarilor privati, precum si ale Petrom sunt similare.

Acest fapt a trezit suspiciunea reprezentantilor Consiliului Concurentei, care au decis sa verifice modul de formare a preturilor la benzina si motorina, pentru a constata daca nu cumva exista o intelegere intre jucatorii de pe piata in acest sens.

Motivand ca preturi similare la carburanti se practica in toata lumea, reprezentantii Petrom, ai companiilor petroliere private si benzinarii privati sustin ca verificarile Consiliului Concurentei nu-si au rostul. "In toata lumea, preturile la carburanti la pompa sunt cam aceleasi.

De regula, un produs de larg consum are acelasi pret oriunde s-ar vinde in tara", sustin surse autorizate din Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Singurul aspect de care s-ar putea lega Consiliul Concurentei este faptul ca Petrom este "portdrapelul" modificarilor de preturi la carburanti, considera surse autorizate din piata.

Potrivit acestora, o intelegere intre companii in ce priveste nivelul preturilor ar fi constatata in situatia in care preturile practicate ar dezavantaja pe consumatori.

"Nu exista o intelegere intre companiile petroliere in ce priveste fixarea preturilor la carburanti", ne-a declarat Karoly Robak, director general al MOL Romania. El spune ca "in permanenta, Mol este foarte atenta si ia in calcul fiecare informatie de pe piata. Pentru clientii nostri practicam cele mai mici preturi pe care ni le permit cheltuielile noastre".

El considera ca piata romaneasca este foarte competitiva. "Nici unul dintre competitori nu practica preturi ridicate sau scazute. Daca pretul este ridicat, compania petroliera isi pierde clientii. Daca pretul este foarte scazut, acesta poate exercita o influenta negativa semnificativa asupra rezultatelor afacerilor si implicit asupra competitivitatii companiei", spune Robak.

In opinia sa, principalul motiv al similitudinii preturilor la carburanti in Romania este ca societatile petroliere activeaza in aceleasi conditii si sunt puse in functiune cu aceleasi costuri: cheltuielile cu statiile, cu energia, transportul si investitiile.

In schimb, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, ia in calcul existenta unei intelegeri intre marile companii in ce priveste fixarea preturilor la carburanti.

"Nu punem la indoiala faptul ca poate exista o intelegere intre marile companii petroliere. Benzinarii privati sunt fortati sa se alinieze la preturile practicate de acestea. Faptul ca diferentele de preturi de la o companie la alta sunt mici denota faptul ca exista concurenta in Romania. Asa este in toata lumea", a precizat Tache.

Sursa: Adevarul