MOL, gata sa isi vanda participatia la proiectul Nabucco

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:31
1958 citiri
MOL, gata sa isi vanda participatia la proiectul Nabucco

Grupul ungar de petrol si gaze MOL este gata sa vanda participatia detinuta la consortiul Nabucco, care dezvolta proiectul gazoductului, intrucat este ingrijorat in privinta costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si managementului, potrivit directorului general al MOL, Zsolt Hernadi.

"Am semnalat ca suntem gata sa ne vindem actiunile daca este necesar (...) trebuia sa trimitem acum un semnal foarte, foarte puternic ca nu suntem dispusi sa finantam asa ceva in continuare", a spus Hernadi, care ocupa si postul de presedinte al grupului, dupa reuniunea anuala a actionarilor MOL.

Probleme legate de finantarea si administrarea proiectului Nabucco

MOL si-a exprimat indoielile in legatura cu Nabucco in mai multe randuri incepand din 2010, din cauza incertitudinii costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si a ingrijorarii privind structura si managementul, a anuntat MOL saptamana aceasta, cand a notificat ca nu va finanta bugetul pe acest an al consortiului care ar trebui sa construiasca Nabucco.

Finantarea pana in prezent a proiectului Nabucco a costat MOL circa 20 de milioane de euro, iar consortiul Nabucco Gas Pipeline International nu este condus adecvat, a spus Hernadi.

Europa Centrala si de Est are nevoie de surse alternative de aprovizionare, dar nimeni nu a raspuns la intrebari esentiale privind sursele de gaze ale Nabucco, costuri, costuri de transport, iar acesta este motivul pentru care MOL nu va mai finanta proiectul.

"Nu este un club unde sa poti intra si pleca. Este o companie la care avem o participatie. Astazi nimeni nu mai vorbeste de maretul vis Nabucco, care pentru Dumnezeu stie ce costuri, nici asta nu stim, va aduce gaze naturale din regiunea Caspicii in Austria", a spus seful MOL, adaugand ca MOL a renuntat sa mai asigure finantare, dar pentru vanzarea actiunilor este nevoie, evident, de un cumparator.

Consortiul Nabucco, cu sediul la Viena, are actionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia si RWE Germania.

Potrivit unor experti din industria petroliera, citati de agentia ungara MTI, daca actualii actionari nu-si exercita dreptul de preemptiune, MOL ar putea vinde participatia in consortiu companiei germane Bayerngas, care se afla in negocieri pentru a deveni al saptelea partener al Nabucco.

Bayerngas intentioneaza sa se alature Nabucco si se asteapta la o decizie in acest sens in acest an, a declarat, miercuri, un purtator de cuvant al companiei pentru Reuters, chiar si dupa ce MOL a pus sub semnul intrebarii proiectul.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#MOL participatie proiect Nabucco, #MOL vanzare participatie Nabucco , #Investitii