Samsung obtine profituri record datorita smartphone-urilor

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:23
3049 citiri
Samsung obtine profituri record datorita smartphone-urilor

Samsung Electronics, cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, a inregistrat un profit trimestrial de 4,5 miliarde de dolari, datorat in mare parte de vanzarile de smartphone, dar si de contractele incheiate recent de companie, au anuntat reprezentantii companiei vineri.

Rezultatul depaseste recordul anterior inregistrat de Samsung in trimestrul doi din 2010, de 4,315 miliarde de dolari, si reprezinta o crestere cu 22 de procente raportat la rezultatele din trimestrul anterior, potrivit Reuters.

Vanzarile anuale Samsung au crescut cu 6,5% pana la 142,1 miliarde de dolari, in timp ce profitul de operare pentru anul 2011 a scazut cu 6,7%, pana la 122,6 miliarde de dolari.

Cifra este o estimare preliminara si a fost prezentata cu o marja de eroare de 172 de milioane de dolari, cifra reala urmand sa fie comunicata la sfarsitul acestei luni, in urma auditului. Compania nu a prezentat cifre privind venitul net si nici castigurile pe fiecare divizie.

Specialistii estimeaza ca livrarile de smartphone-uri Samsung vor atinge o cifra record de 35 de milioane de unitati in cel de-al patrulea trimestru din 2011, cu aproape un sfert mai mult decat in trimestrul anterior, cand Samsung a anuntat depasirea Apple in cursa pentru cel mai mare producator de telefoane inteligente din lume.

BNP Paribas si Korea Investment & Securitiess se asteapta ca Samsung sa vanda in 2012 aproximativ 170 de milioane de smartphone-uri, in comparatie cu 95 de milioane de unitati vandute anul trecut. Estimarea de crestere se bazeaza pe varietatea produselor Samsung, de la modele de inalta tehnologie, precum Galaxy, pana la telefoane ieftine care folosesc software-ul Samsung, numit "bada".

Samsung detinea 38% din piata romaneasca de smartphone, in 2011

Daca in 2010 vanzarile de smartphone in Romania reprezentau o cota de 5% din totalul telefoanelor vandute, in 2011 acestea au ajuns la 20%, potrivit lui Sorin Manea, head of telecom division in cadrul Samsung Electronics Romania.

Acesta a estimat ca pana la sfarsitul anului 2011 smartphone-urile vor ajunge la o cota de 30% din totalul telefoanelor vandute in Romania.

Samsung a vandut cel mai mare numar de smartphone-uri si in tara noastra, in 2011, potrivit GfK Romania, reusind sa obtina o cota de 38,3% din piata de smartphone locala.

Modelele cele mai vandute in Romania au fost Galaxy Mini, Galaxy Fit, Galaxy Gio, Galaxy S2 si Galaxy S.

Samsung a vandut in Romania peste 100.000 de telefoane Galaxy S, in 2011.

Profitul global, generat de vanzari smartphone si alte afaceri

"Producatorii de smartphone obtin profituri foarte mari acum. E posibil ca Apple sa aiba probleme in incercarea de a tine pasul, intrucat vine pe piata cu un numar limitat de modele", a declarat James Song, analist la Daewoo Securities, pentru Bloomberg.

Chiar daca vanzarile de smartphone-uri au contribuit la sporirea profiturilor Samsung la un nivel record, sunt mari sanse ca cifrele sa reprezinte si o consecinta a intelegerii Samsung cu Seagate.

Samsung a vandut, in luna aprilie 2011, divizia sa de drive-uri mecanice catre Seagate pentru 1,38 miliarde de dolari, in bani lichizi si actiuni. Achizitia s-a incheiat luna trecuta, potrivit oficialilor Samsung.

#vanzari Samsung, #pofit Samsung, #record Samsung , #Vanzare telefoane