UPC: suntem interesati de achizitionarea unei licente WiMAX

Luni, 26 Februarie 2007, ora 13:29
1294 citiri

Reprezentantii UPC, unul dintre principalii furnizori de servicii integrate de televiziune prin cablu, Internet si telefonie, au declarat ca vor depune o oferta pentru achizitionarea unei licente WiMAX imediat ce va fi definitiva caietul de sarcini.

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a anuntat saptamana trecuta ca va scoate la licitatie, in termen de doua luni, doua licente nationale pentru tehnologia de acces la banda larga fara fir WiMAX. Tehnologia WiMAX ofera accesul in zone izolate cu costuri mai reduse decat in cazul tehnologiei clasice, fiind o tehnologie wireless (fara fir), ce permite o conexiune prin unde radio mult mai stabila, fara a necesita investitii mari pentru acoperire.

"Asteptam cu mare interes licitatia pentru aceste licente", a declarat luni Raluca Milin, director de marketing si vanzari in cadrul UPC. Tehnologia WIMAX ofera posibilitatea integrarii serviciilor de date, televiziune si telefonie la viteze de pana la 10 MB/secunda.

Acordarea licentelor, considera directorul IGCTI Catalin Marinescu, trebuie sa se faca prin selectie competitiva si nu prin selectie comparativa precum in cazul 3G. In acest sens, trebuie modificata legislatia, printr-o hotarare de guvern, care va fi adoptata la inceputul lunii aprilie, a precizat Marinescu. Selectia competitiva are ca principal element de diferentiere pretul, iar selectia comparativa ia in considerare o suma de alte criterii precum acoperirea teritoriala, investitii si numarul de clienti.

IGCTI va organiza licitatii si pentru patru licente regionale si pentru cateva zeci de licente locale bazate pe tehnologia WiMAX. "Companiile isi pot dimensiona mai corect planurile de dezvoltare a retelelor si se pot evita situatiile cand unii operatori au luat o licenta si nu au utilizat-o la intregul potential", a mai spus Marinescu.

Romtelecom, fostul operator monopolist de telefonie fixa, precum si operatorul Cosmote, si-au prezentat saptamana trecuta intentia de a participa la achizitia pentru aceasta licitatie.

"Suntem, bineinteles, foarte interesati de licenta Wimax si vom face toate eforturile posibile pentru a primi o asemenea licenta. Consideram ca Wimax este o tehnologie complementara, asa incat pe langa tehnologiile ADSL, acolo unde se poate, sa venim si cu solutii WIMAX", a spus la data de 22 februarie Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.

Pentru acest an, a declarat directorul Cosmote Romania, Nikolaos Tsolas, "pentru ca internetul face parte din strategia noastra", compania intentioneaza sa candideze pentru una dintre cele doua licente WiMAX care vor fi deschise spre licitatie de catre IGCTI, a declarat la data de 23 februarie directorul Cosmote.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)