Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pana unde va ajunge leul in 2009?

Pana unde va ajunge leul in 2009?

Pana unde va ajunge leul in 2009?

O moneda nationala slaba scumpeste produsele de import si toate serviciile care sunt tarifate in euro, cum ar fi telefonia mobila sau abonamentele de Internet. Leul a pierdut anul trecut 10% fata de moneda europeana, iar economistii spun ca tendinta, cel putin in prima jumatate a acestui an, va fi tot de depreciere.

Anul acesta buzunarele romanilor vor fi atacate din toate partile. Salariul mediu pe economie va creste, in varianta optimista, cu 5%, sub nivelul inflatiei, somajul ameninta din ce in ce mai multi angajati, iar creditele vor avea in continuare, cel putin cateva luni, dobanzi mari. La acestea se adauga si deprecierea leului fata de celelalte monede, in special fata de cea europeana, depreciere ce va scumpi toate produsele de import, de la fructe la aparatura electronica, dar si servicii cum ar fi abonamentele de telefonie, fixa sau mobila, de Internet, concediile in strainatate, precum si orice alt tip de plata a carei valoare este fixata in euro.

Leul, la minimul ultimilor patru ani

Sfarsitul anului trecut a adus leul la un record minim al ultimilor patru ani fata de moneda europeana, de peste 4,1 lei/euro in cadrul tranzactiilor interbancare. Spargerea acestei bariere psihologice, dupa cateva saptamani bune de incercari nereusite, ar putea prevesti un an foarte slab pentru moneda nationala. Per total, leul a pierdut anul trecut peste 10% fata de euro, cursul mediu din 2008 fiind de 3,6827 lei/euro fata de 3,3373 lei/euro in 2007.

In cazul celor care au de platit rate la credite in euro situatia ar putea deveni si mai grea. Un reprezentat de varf al mediului bancar din Romania a atras recent atentia ca daca leul se va deprecia pana la 4,2 lei/euro posibilitatea clientilor de a-si plati ratele la imprumuturile in euro fi serios afectata. Spre exemplu, pentru un credit a carui rata lunara este de 100 de euro, in 2007 trebuiau platiti 333 de lei, 368 de lei anul trecut si in jur de 400 de lei, la un curs de 4 lei/euro, in 2009. Asta inseamna ca rata a crescut cu 20% in doi ani numai din diferenta de curs, fara a lua in calcul si aprecierea dobanzilor.

Oficial BCR: "Nu cred ca leul se va deprecia pana la 4,5 lei/euro"

Cartile castigatoare, dar si cele care ar putea aduce prabusirea se afla in mainile noului guvern. "In conditiile in care actualul guvern nu va reusi sa ia masurile necesare pentru a castiga din nou increderea pietelor internationale, dupa parerea mea, cursul mediu anual al leului fata de moneda unica europeana va depasi usor nivelul de 4 lei/euro. Cred ca este posibil sa asistam la o tendinta de stabilizare in a doua jumatate a acestui an. In momentul de fata nu cred ca leul se va deprecia pana la 4,5 lei/euro", ne-a declarat Lucian Anghel, economist-sef BCR.

Printre masurile recomandate de catre experti pentru evitarea riscului valutar se numara in special evitarea imprumuturilor in valuta, expuse deprecierii leului, dar si reducerea consumului produselor sau serviciilor calculate in euro. Printre singurii care profita de slabiciunea leului sunt angajatii care si-au negociat salariile in euro si exportatorii, care sunt afectati pe de alta parte insa de lipsa comenzilor din UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 838 ori