Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Visa pregateste un sistem de plata cu telefonul mobil

Visa pregateste un sistem de plata cu telefonul mobil

Pentru ca tot se discuta tot mai des despre transformarea celularului in card bancar, Visa, cel mai mare emitator de carduri din lume, a anuntat ca sistemul de plata cu telefonul mobil este in lucru si ca este "cel mai promitator sistem de plata de pina acum".

Compania recunoaste ca serviciile de mobile banking nu sunt foarte populare, dar a spus ca toate studiile indica faptul ca utilizatorii sunt dispusi sa foloseasca telefonul mobil pentru a face plati exact la fel cum procedeaza cu un card bancar. "Telefoanele mobile sunt cel mai promitator mod in care se pot extinde solutiile de plati electronice", a declarat John Philip Coghlan, CEO al Visa USA. El a participat la targul CTIA Wireless in Orlando, Florida. Seful Visa a discutatacolo cu furnizorii de tehhnolodie si cu operatorii despre posibilitatea de a implementa acest sistem.

Japonia a introdus deja sisteme de plata cu telefonul mobil, iar utilizatorii pot sa foloseasca celularul trecandu-l printr-un sistem similar cititorului de carduri. Evident, solutia merge si pentru abonati, care pot beneficia de un credit mai mare, dar si pentru utilizatorii pre-paid, care pot cumpara in contul creditului pe care il au pe card. In Statele Unite nu exista inca solutii implementate care sa functioneze pentru a permite acest lucru.

Se pare ca dorinta utilizatorilor de a folosi telefonul mobil pentru plati motiveaza insa atat bancile, cat si marile magazine, sa introduca astfel de solutii de plata. Operatorii de telefonie mobila spera ca un astfel de serviciu le va permite sa isi loializeze clientela intr-o piata din ce in ce mai concurentiala. Cardurile reprezinta acum peste 50% din platile efectuate in Statele Unite, iar plata cahs si cu cecuri reprezinta doar 46% din sumele totale, conform studiilor citate de Visa.

"Cred ca serviciul de plata mobila este pur si simplu cel mai promitator serviciu din noua generatie care se dezvolta astazi", a reiterat ideea seful Visa in timpul discursului tinut la CTIA. Conform sondajelor, 57% dintre utilizatorii de telefon mobil sunt interesati sa foloseasca celularul pe post de card pentru plati. Aproape 64% dintre utilizatori spun ca ar renunta la operatorul actual pentru a se muta la unul care ofera plata cu telefonul mobil. Studiul a fost derulat de Visa pina la jumatatea lunii martie 2007.

Visa a anuntat ca va investi serios in compania start-up DotMobi, care promoveaza domeniul de internet .mobi, dezvoltat special pentru utilizatorii de telfoane mobile. Organizatia care supravegheza domeniile de internet spera sa le ofere utilizatorilor o alternativa la domeniul .com, unde numele importante sunt deja rezervate de companii si utilizatori particulari. Pe domenii .mori ar trebui sa fie doar site-uri care pot fi usor accesate cu telefonul mobil.

Visa a mai anuntat ca va colabora cu Qualcomm, cel mai mare producator de cipuri pentru telefoane mobile, pentru a realiza solutia hardware care va putea permite plata si citirea creditului de pe celular. Producatorul de celulare Kyocera a anuntat deja ca va introduce in telefoanele sale tehnologia Visa pentru plati.

Mai multe banci au fost prezente la CTIA, unde au facut demonstratii cu diverse solutii mobile pentru a efectua plati. Analistii spera ca acest sector va deveni o industrie serioasa in urmatorii ani. Exista insa si companii de analiza care sustin ca vor mai trece multi ani pina la adoptarea tehnologiei.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1129 ori