Se micsoreaza facturile de telefonie mobila. Vom vorbi mai mult si mai ieftin in strainatate

Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57
2152 citiri
Se micsoreaza facturile de telefonie mobila. Vom vorbi mai mult si mai ieftin in strainatate
Tarifele la convorbiri in roaming vor scadea din iulie

In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.

Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.

Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.

Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.

Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.

Tarifele scad de la 1 iulie

Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.

In aceasta vara, va fi redus si tariful unui SMS trimis in roaming de la 11 centi pana la 9 centi, dupa care va ajunge la 6 centi, de la 1 iulie 2014.

In paralel cu aceasta reducere, vor fi ieftinite si tarifele percepute pentru convorbirile in interiorul tarii.

La inceputul anului, ANCOM a impus operatorilor telecom o scadere de 30% a tarifelor percepute pentru terminarea apelurilor telefonice in propriile retele. Acesta reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori. Pretul se regaseste in tarifele platite de utilizatorul care initiaza apelul.

Drept urmare, tariful maxim de terminare a apelurilor pe care il vor percepe operatorii va fi de 3,07 eurocenti/ minut incepand cu 1 septembrie 2012.

Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in prima jumatate a anului 2011 au atins suma de 0,2 miliarde euro, reprezentand 11,7% din valoarea pietei de comunicatii electronice, in timp ce operatorii de telefonie fixa au obtinut 0,05 miliarde euro din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentand 2,7% din valoarea pietei de comunicatii electronice.

Ne alegem operatorul

Toate aceste masuri au ca scop cresterea concurentei dintre operatori si, implicit, scaderea costurilor catre utilizatorul final.

Mai mult de atat, incepand cu 1 iulie 2014, operatorii trebuie sa le ofere clientilor posibilitatea de a cumpara separate serviciile de roaming, ceea ce inseamna ca ne vom putea alege furnizori alternativi fara a ne schimba numarul de telefon.

#tarife roaming, #preturi roaming, #tarife operatori telefonie mobila, #tarife telefon strainatate, #tarife interconectare , #Telefoane mobile

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
  2. România a semnat un memorandum cu Google. Suma fantastică pe care gigantul tech o va investi în țara noastră ca să creeze o „regiune Google Cloud” în Europa
  3. Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
  4. Funcția din Google Maps care îi poate scăpa pe șoferi de amendă. Cum se activează
  5. Funcții ascunse ale Windows 11 pe care trebuie să le încercați. A doua va schimba modul în care lucrați
  6. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  7. Compania care ar putea să valoreze 50 de mii de miliarde de dolari în 10 ani. „Dacă inteligenţa artificială va continua să atragă clienţi”
  8. Noua fabrică Xiaomi, controlată de Inteligența Artificială, va produce peste 10 milioane de dispozitive anual
  9. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  10. Experții financiari sunt de părere că noul iPhone 16 o să "bubuie" în vânzări. Care este motivul