Scurtcircuit in raiul Apple: A anulat comenzile hardware pentru iPhone 5

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:46
2462 citiri
Scurtcircuit in raiul Apple: A anulat comenzile hardware pentru iPhone 5

Apple a intrerupt comenzile pentru componente de iPhone 5, din cauza vanzarilor mai slabe decat estimarile initiale, au declarat pentru Wall Street Journal mai multe persoane familiare situatiei.

Comenzile Apple pentru ecrane de iPhone 5, spre exemplu, din perioada ianuarie-martie, au scazut aproape la jumatate fata de ceea ce planificase compania.

Apple a redus comenzile si pentru alte componente, nu doar pentru ecrane, potrivit uneia dintre sursele WSJ.

Productorul american si-a anuntat furnizorii despre noua strategie luna trecuta.

Miscarea Apple indica faptul ca vanzarile noului model iPhone nu au fost pe masura asteptarilor. Decizia producatorului vine intr-un context in care compania se confrunta cu provocari mari din partea Samsung Electronics, dar si a altor producatori de smartphone-uri, care folosesc sistemul de operare al Google, Android.

Apple a dictat, practic, regulile pietei de smartphone-uri, inca din 2007, cand a lansat primul model de iPhone. In prezent, insa, Samsung vinde o multitudine de modele de smartphone-uri cu Android, la preturi care acapareaza o mare parte din piata si a preluat deja conducerea, devenind cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. Din urma vine puternic si Huawei Technologies care, alaturi de alti producatori chinezi, a gasit o piata mare de desfacere pentru smartphone-urile low cost.

In cel de-al treilea trimestru din 2012, Apple avea o cota de piata de 14,6% la nivel global, in ceea ce priveste vanzarile de smartphone-uri, in scadere de la 23%, cota inregistrata in trimestrul patru din 2011, potrivit IDC.

In schimb, cota Samsung a crescut pana la 31,3% in cel de-al treilea trimestru din 2012, comparativ cu 8,8%, cota inregistrata in cel de-al treilea trimestru din 2010.

Potrivit oficialilor Samsung, producatorul se asteapta la un profit operational record in cel de-al patrulea trimestru din 2012, inregistrand cele mai bune rezultate din istoria companiei datorita liniei de smartphone-uri Galaxy. Compania se asteapta la un profit operational intre 8,1 si 8,5 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni incheiate in decembrie 2012.

Samsung a anuntat, luni, ca vanzarile la nivel global pentru GALAXY S III si pentru cele doua modele anterioare GALAXY S si GALAXY S II, varfuri de gama ale seriei de smartphone-uri Samsung, au depasit 100 de milioane de unitati in data de 13 ianuarie 2013.

Samsung se detaseaza de Apple, datorita vanzarilor de smartphone-uri Galaxy S

In acest moment, GALAXY S III a depasit pragul de 40 de milioane de unitati vandute.

Pe de alta parte, vanzarile Apple au atins un record de 219,84 de milioane de iPhone-uri, in perioada 2010 (trimestrul trei) - 2012 (trimestrul patru). Vanzarile iPhone au depasit cifra de 100 de milioane de unitati in martie 2011, la trei ani si jumatate dupa introducerea primului smartphone.

Cel mai bun trimestru pentru Apple a fost in 2012, la inceputul anului, cand compania a vandut peste 37 de milioane de unitati de iPhone 4S.

In ceea ce priveste iPhone 5, vanzarile din ultimul trimestru din 2012 au stagnat la 26,91 milioane de unitati. Totusi, iPhone ramane smartphone-ul cel mai bine vandut din piata, cu vanzari totale de 271 milioane de unitati pana in prezent.

iPhone 5, care a fost lansat in luna septembrie a anului trecut, reprezinta efortul Apple de a-si mentine o pozitie puternica intr-un mediu competitional acerb. Ultimul model vine cu un ecran marit la patru inci, comparativ cu modelele anterioare, care aveau 3,5 inci.

iPhone 5: Operatorii au epuizat stocurile

Potrivit surselor WSJ, principalii producatori de ecrane pentru smartphone-urile Apple sunt Sharp, Japan Display si LG Display. Cand a fost lansat iPhone 5, in piata au existat zvonuri ca producatorii de ecrane nu vor putea sa faca fata cererii de telefoane iPhone 5.

#vanzari smartphone Apple, #piata smartphone Apple Samsung, #componente iPhone 5, #cota piata smartphone Apple Samsung , #Telefoane mobile