Metalul lichid, aliajul viitorului pentru Apple. Ce spune inventatorul sau

Joi, 03 Mai 2012, ora 20:06
2053 citiri
Metalul lichid, aliajul viitorului pentru Apple. Ce spune inventatorul sau

Metalul lichid (liquidmetal) este cel mai in voga subiect al ultimelor zile, in mare parte datorita zvonurilor privind utilizarea acestuia de catre Apple pentru carcasa urmatorului iPhone.

Ce este acest metal lichid, de ce e atat de special incat Apple a platit pentru drepturi exclusive de folosire a acestuia in productie si despre alte detalii a discutat Atakan Pekel, unul din inventatorii metalului, citat de Business Insider

In primul rand, Liquidmetal este marca inregistrata pentru un aliaj de metale, care are o structura atomica unica, apropiata de cea a sticlei, povesteste Dr. Pekel. El este cel care a descoperit si dezvoltat formulele originale ale aliajului pentru teza sa de doctorat, alaturi de un profesor de la California Institute of Technology. Ulterior el a colaborat la producerea sa si toate procesele ulterioare.

"Nu as spune ca metalul lichid este intr-o formula perfectionata. Este o tehnologie care inca nu s-a maturizat si nu s-a perfectionat in ceea ce priveste procesul de manufactura si dezvoltare aplicata. Ar trebui sa mentionez ca este o tehnologie complet noua si diferita de restul. Din acest motiv, nu exista inca o infrastructura adecvata pentru a profita de aceast aliaj la adevaratul sau potential", declara Dr. Pekel.

El adauga ca, dupa estimarile sale, Apple va trebui sa cheltuiasca intre 300 si 500 milioane de dolari in 3-5 ani pentru a maturiza aceasta tehnologie inainte ca ea sa fie folosita la scara larga.

Metalul lichid este foarte puternic, rezistent la zgarieturi si coroziune si poate fi turnat in forme complexe. Beneficiile sale stau in forta sa si componenta sa estetica placuta, considera creatorul aliajului.

La prima vedere, metalul arata ca orice alt metal, aproape de inox. Este argintiu metalic, dar este un alt ton decat cel al inoxului. In functie de specificatiile aliajului, nuanta poate diferi putin. Suprafata sa poate lua diverse aspecte "cosmetice", precum lucios, satinat sau cu striatii. La atingere, metalul lichid este mai cald decat alte metale.

Atakan Pekel

Metalul lichid: Toate avantajele materialelor uzuale, fara slabiciunile acestora

Metalul lichid imbina avantajele mai multor materiale folosite intens de producatorii de dispozitive mobile. Preia maleabilitatea plasticului si o imbina cu duritatea metalelor si cu frumusetea sticlei, lasand in urma dezavantajele individuale ale fiecaruia.

La produsele Apple, metalul lichid a fost folosit pentru prima oara pentru mica clapeta care scoate cardul SIM din slot. In ceea ce priveste utilizarea aliajului pentru producerea de laptopuri Mac, Pekel considera ca mai dureaza ceva timp. "E mai probabil sa foloseasca metalul la o componenta mica, precum o balama ori un detaliu de design. Pentru realizarea unei carcase de MacBook, Apple ar avea nevoie de 2-4 ani pentru a implementa tehnologia.

Alte companii au folosit metalul lichid in trecut, doua nume notabile fiind Nokia si Samsung, pentru telefoanele cu clapeta, iar interesul pentru aceasta inovatie este ridicat. "Desi Apple are licenta exclusiva de folosire a aliajului, cred ca multe alte companii vor gasi o modalitate de folosire a acestei tehnologii pe masura ce se va maturiza", declara Dr. Pekel.

Datorita licentei exclusive a Apple, inventatorul aliajului se asteapta ca acesta sa folosit pentru prima oara la un produs revolutionar. "Un astfel de produs ar unii interfata inovativa si designul industrial, si ar fi foarte greu de copiat cu alte materiale", sustine Dr. Pekel.

#metal lichid, #inventator metal lichid, #liquidmetal, #Atakan Pekel metal lichid, #metal lichid Apple , #Telefoane mobile