Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Londra, ziua de dupa

Londra, ziua de dupa

Atentatele de la Londra se pot repeta oricind. Britanicii au anuntat ca inca o celula terorista activeaza pe teritoriul Marii Britanii.Numarul victimelor aproape s-a dublat.

Cel putin 50 de persoane au murit si peste 700 au fost ranite in atentatele comise joi in capitala Marii Britanii, a anuntat ieri comandantul politiei londoneze, Ian Blair. 13 persoane au fost ucise in explozia autobuzului. Blair a adaugat ca 350 de persoane sint spitalizate, 22 dintre acestea aflindu-se in stare critica. Potrivit Ministerelor de Externe din tarile respective, cel putin patru germani, patru francezi, doi americani si un cetatean ungar au fost raniti.

Transportul public a fost reluat ieri la Londra, insa putini locuitori ai capitalei s-au incumetat sa foloseasca metroul si autobuzele. Populatia a fost prevenita de Scotland Yard ca cel putin o celula terorista mai actioneaza pe teritoriul britanic. Anchetatorii englezi au o misiune destul de grea, ei efectuind verificari in rindul comunitatii musulmane din Marea Britanie care numara aproximativ 1.600.000 de persoane.

Pericolul nu a disparut

Blair a avertizat insa ca bilantul victimelor este provizoriu, deoarece mai exista cadavre in tunelurile metroului, intre statiile Russell Square si KingA's Cross. Seful Scotland Yard a precizat apoi ca

s-au produs numai patru explozii, dintre care trei in metrou si una in autobuz, si nu sapte, asa cum s-a crezut initial. Ian Blair a mai declarat ca atentatele de joi A"poarta marca al-QaedaA" si, de asemenea, ca este foarte probabil ca in Marea Britanie sa existe inca o celula activa a retelei teroriste.

Pina in prezent, nu exista dovezi care sa confirme ipoteza unor atacuri sinucigase, a spus Blair, care nu a respins insa in totalitate pista unor atentate comise de teroristi kamikaze. Ipoteza acestui gen de atac fusese invocata de presa londoneza care a citat declaratiile unui pasager din autobuzul aruncat in aer.

Pe de alta parte, seful Scotland Yard a respins criticile la adresa serviciilor de informatii. A"Nimic nu sugereaza neajunsuri ale serviciilor secrete britaniceA", a afirmat Ian Blair, dupa ce ministrul de Interne Charles Clark recunoscuse ca nivelul de alerta terorista a fost coborit in luna iunie.

Concomitent, seful departamentului antiterorist al Scotland Yard, Andy Hayman, a afirmat ieri ca fiecare dintre bombele utilizate in atentatele de joi continea A"mai putin de cinci kilograme de explozivi. El a adaugat ca materialele explozive au fost probabil plasate pe un scaun de calatori.

Vinatoare de capete

Concomitent cu desfasurarea masiva a fortelor de securitate in punctele considerate A"nevralgiceA" pe teritoriul britanic, autoritatile de la Londra au declansat o ancheta a carei anvergura este considerata fara precedent. La sediul MI5, responsabilii serviciilor secrete au format un comandament special care, potrivit Ministerului britanic de Interne, utilizeaza resurse nelimitate pentru descoperirea autorilor atentatelor.

Serviciile de informatii au anuntat ca examineaza in continuare revendicarea gruparii islamiste A"Organizatia al-Qaeda in EuropaA", dar iau in calcul A"si alte varianteA". Anchetatorii au lansat o ampla ancheta in rindul comunitatii musulmane din Marea Britanie, care, potrivit unor estimari, numara 1.600.000 de persoane. De altfel, membrii acestei comunitati se tem de eventualele represalii la care ar putea fi supusi in perioada urmatoare din partea autoritatilor, dar si a populatiei britanice. Investigatorii britanici au declarat ca, in timpul cercetarilor, vor folosi si imagini captate de telefoanele mobile de a treia generatie ale pasagerilor aflati joi in metroul londonez.

De asemenea, anchetatorii vor beneficia de vasta baza de imagini surprinse de camerele video plasate peste tot in capitala britanica. La ancheta britanica si-au anuntat participarea si echipe de politisti francezi si spanioli, acestia din urma avind experienta atentatelor de la Madrid, din martie 2004.

Securitate vulnerabila

Dupa avertismentele lansate Danemarcei de A"Organizatia al-Qaeda in EuropaA", una dintre cele mai aglomerate statii de metrou din Copenhaga a fost inchisa ieri, din cauza unei genti suspecte. In acelasi timp, un colet suspect gasit intr-un autobuz a provocat evacuarea unei zone comerciale din Edinburgh, in Scotia. Concomitent, un cersetor japonez a fost retinut ieri, dupa ce reusise sa patrunda in ambasada Marii Britanii la Tokyo.

A"Lasii nu ne pot invingeA"

Daily Star: A"Nenorocitii! Nu vom ceda si vom face dreptate pentru mortii din 07/07A", titreaza pe prima pagina publicatia britanica A"Daily StarA".

The Sun: A"In numele victimelor din New York, Washington, Bali, Nairobi, Madrid si acum Londra ne vom razbuna si vom face dreptateA", scrie si A"The SunA".

The independent: In schimb, A"The IndependentA" are o alta parere: A"Era foarte clar ca Marea Britanie va deveni o tinta pentru teroristi, inca de cind Tony Blair a decis sa se alature «razboiului contra terorismului» propus de George Bush si invaziei IrakuluiA". A"Teroristii incearca sa determine opinia publica sa-l oblige pe Blair sa se retraga din Irak si din alianta sa cu SUAA", adauga A"The IndependentA".

The Times: A"Ar putea exista oameni tentati sa faca o legatura intre mortile din Londra si interventia militara din IrakA", arata A"The TimesA", care adauga: A"Acest lucru este total eronat. (A) Londra a fost atacata pentru ca extremistii vor sa inflameze «razboiul sfint» dintre ei si societatea democraticaA".

Express: Concomitent, A"The ExpressA" considera ca implicarea britanica in Irak a facut din Marea Britanie o tinta pentru teroristi.

BBC remarca faptul ca atentatele de la Londra ar putea avea ca efect imediat o solidaritate la nivel national, desi pe termen lung sint de asteptat polemici in legatura cu masurile de securitate si cu mentinerea trupelor din Irak.

Autor: Serban Mihaila

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1726 ori